Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
FIFA venovala 250-tisíc eur obetiam výtržností v Egypte
Zdielať na

FIFA venovala 250-tisíc eur obetiam výtržností v Egypte

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla venovať rodinám obetí minulotýždňových výtržností na štadióne v egyptskom meste Port Said sumu 250-tisíc dolárov.

FIFA financie pošle prostredníctvom charitatívneho účtu, ktoré vytvoril klub Al-Ahly. Fanúšikovia káhirského tímu boli vyše 70 obeťami výtržností na štadióne, ktoré sa rozpútali po skončení duelu medzi Al-Masry a Al-Ahly. "Medzi obeťami bolo veľa mladých ľudí. Pre rodiny boli veľkou oporou, teraz ich najbližší potrebujú pomoc," uviedol prezident FIFA Sepp Blatter.

Väčšina z vyše 70 obetí prišla o život v tlačenici, mnohí z nich však zomreli následkom bodných, rezných či sečných zranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia. Incident vyvolali prívrženci Al-Masry, ktorí napriek priaznivému výsledku vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého Al-Ahly v panike hľadali možnosť úniku. Zazneli údajne aj rany zo strelných zbraní. Tragédiu má na svedomí tiež zlá bezpečnostná situácia v politicky nestabilnej krajine. Počet obetí mohol byť údajne menší, keby bezpečnostné zložky dodržali štandardné predpisy. Organizátori údajne podcenili situáciu a mnohí obviňujú z tragédie armádu, ktorá nezareagovala promptne a nedostatočne sa snažila ukončiť incident, resp., niektorí jej príslušníci využili situáciu na potrestanie "vinníkov" za zvrhnutie bývalého prezidenta Husního Mubáraka.