Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šaman voodoo vyzýva Togo na vypudenie zlých duchov
Zdielať na

Šaman voodoo vyzýva Togo na vypudenie zlých duchov

Zdroj: tasr

Líder vyznávačov voodoo v Togu Togbui Gnagblondjro III navrhol vedeniu národnej futbalovej federácie používanie praktík daného náboženského kultu.

Podľa neho by "vyháňanie zlých duchov" mohlo zbaviť národné výbery prekliatia.

"Mali by sme vyhnať démonov, ktorí priniesli togskej futbalovej rodine veľa smútku. Pretieklo už mnoho krvi. Nejde pritom o nič nezvyčajné, v Afrike je zvykom uctiť si tragicky zosnulých tradičnými ceremóniami," povedal Gnagblondjro.

Športoví fanúšikovia nemali v Togu v ostatných rokoch veľa dôvodov na radosť. V roku 2007 zomrelo pri havárii vrtuľníka trinásť členov delegácie ministerstva športu. Tejto nehode predchádzal kvalifikačný zápas o postup na Africký pohár národov 2008 proti Sierra Leone. O dva roky neskôr zaútočili tesne pred kontinentálnym šampionátom na autobus Toga angolskí separatisti. Výsledkom streľby boli dve obete na životoch, vrátane vtedajšieho asistenta reprezentačného trénera. V novembri 2011 havarovala výprava prvoligového tímu Étoile Filante, šesť ľudí zomrelo a 26 sa zranilo.

"Tieto osoby zomreli pre národný záujem a nič sa pre nich neurobilo. Zostali tu s nami, sledujú nás. Musíme odohnať Egouna - boha násilnej smrti. Ak sa neodhodláme na viacetapový postup, futbal bude mať v našej krajine aj naďalej problémy," uzavrel Gnagblondjro.

Prvýkrát sa šaman zviditeľnil pred majstrovstvami sveta 2006. Predpovedal vtedy úspešné účinkovanie Toga na šampionáte, ktoré malo podľa neho v skupine zdolať domáce Nemecko i Kórejskú republiku a postúpiť "ďaleko". Tím okolo vychádzajúcej hviezdy Emmanuela Adebayora však dokázal skórovať iba raz a skončil na poslednej priečke.