Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Národný futbalový štadión je hotový. Poznáme dátum prvého zápasu reprezentácie
Zdielať na

Národný futbalový štadión je hotový. Poznáme dátum prvého zápasu reprezentácie

Národný futbalový štadión je už pripravený na prvé zápasy. Jeho výstavba trvala dva roky a dva mesiace. Kedy sa dočkáme prvého zápasu našej reprezentácie na tomto štadióne a čo na ňom fanúšikov čaká, to nám prezradí náš dnešný hosť.

​A fanúšikovia sa môžu tešiť na reprezentáciu už v septembri. "Určite 6. septembera v kvalifikačnom zápase s Chorvátskom. Ale je možné, že aj 7. júna v priateľskom zápase pravdepodobne s Jordánskom," uviedol šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. 

Štadión ešte musí získať certifikát. "Verím, že sa to udeje v priebehu marca a budeme mať národný futbalový štadión 4. kategórie," dodal Kováčik. 

Na štadióne v Bratislave by sa mohol hrať aj Superpohár, keďže je v hlavnom meste. Superpohár sa totiž môže hrať len v hlavnom meste, doteraz ho tak Slovensko hrať nemohlo. "Budeme sa uchádzať. Na 6. septembra sme minulý týždeň na kongrese UEFA pozvali aj prezidenta UEFA Alexandra Čeferina na tento zápas, aby ho mal možnosť vidieť. A verím, že v priebehu niekoľkých rokov sa nám to podarí. Keďže každý rok sa niekoľko krajín uchádza o jeho organizáciu," dodal Ján Kováčik. 

Podľa šéfa futbalového zväzu čaká fanúšikov veľký komfort. "Je to najmodernejší štadión, spĺňa prísne kritériá a verím tomu, že diváci si okrem futbalu vychutnajú aj zázemie a všetko, čo je k dobrej zábave a k dobrému futbalu potrebné," dodal Kováčik. 

Národný futbalový štadión nie je jediný futbalový stánok, ktorý vzniká alebo vznikol. "Od roku 2013, kedy sme presvedčili vládu, že máme projekt, do ktorého sa oplatí investovať, je hotových 16 štadiónov. Tesne pred dokončením je štadión v Liptovskom Mikuláši a v Dubnici a začali práce v Košiciach a v Trenčíne. Prípravné práce prebiehajú v Prešove a v Spišskej Novej Vsi," uviedol Ján Kováčik. 

V súvislosti s touto výstavbou sa na hlavu futbalového zväzu zniesla kritika pre predražené tribúny a sedadlá na tých tribúnach. Vraj pri verejnom obstarávaní vyradil uchádzača, ktorý mal najnižšiu ponuku. "Keďže sa jedná o financie zo štátu a štátneho rozpočtu a futbalový zväz si zobral komerčný úver, tak sme museli postupovať pri tejto súťaži podľa zákona o verejnom obstarávaní. Vylúčili sme druhého uchádzača, ktorý nesplnil podmienku, ktorú sme mali v súťaži. A to je úverový prísľub alebo zmluva o úvere. A to najmä z toho dôvodu, že štát nám nedáva 45 miliónov naraz ako to bolo deklarované, ale nám dáva 4,5 milióna ročne," opisuje Ján Kováčik. 

"Keď sme robili verejnú súťaž alebo verejné obstarávanie, tak sme mali od štátu len 4,5 milióna. Keďže sme chceli, aby výstavba postupovala rýchlejšie, museli sme si požičať," dodáva Kováčik. "Dnes, keď niekto tvrdí, že je to predražené a druhá ponuka bola lacnejšia, tak neviem, z čoho vychádzajú. Druhú ponuku sme nikdy ani neotvorili, na základe zákona o verejnom obstarávaní," dodal šéf futbalového zväzu. 

Súvisiace články