Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prišiel Weiss o 700-tisíc eur? Na SFZ nachádzajú nášlapné míny
Zdielať na

Prišiel Weiss o 700-tisíc eur? Na SFZ nachádzajú nášlapné míny

Ak by slovenská futbalová reprezentácia postúpila na majstrovstvá Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine, jej hlavný tréner Vladimír Weiss st. by dostal od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) prémiu 700 000 eur.

V prípade vybojovania barážového 2. miesta by aj bez postupu na šampionát zinkasoval 150 000 eur. A tieto isté sumy platia aj v prípade postupu na MS 2014 v Brazílii.

Redakcia deníka Plus 1 deň ich zverejnila vďaka tomu, že sa dostala k zmluve, ktorú bývalý prezident SFZ František Laurinec podpísal s trénerom A-mužstva SR Vladimírom Weissom st. 13. júla 2010, dva týždne po návrate zo svetového šampionátu v Juhoafrickej republike. Slováci na MS 2010 v JAR senzačne postúpili cez obhajcov titulu z Talianska až do osemfinále a obrovská eufória z tohto historického úspechu na MS sa zreteľne prejavila aj na zmluve o plate reprezentačného kormidelníka, ktorá má platnosť od 1. augusta 2010 až do 30. novembra 2013.

Spomínaná zmluva má sedem článkov, z ktorých najviac rozruchu na Slovensku spôsobil piaty článok - finančné a ekonomické dojednania. Podľa neho Vladimír Weiss dostáva mesačnú odmenu 35 000 eur, ktorá je splatná vždy 10. dňa nasledujúceho mesiaca.

Okrem toho podľa bodu 2 piateho článku zmluvy má nárok na štartovné vo výške 3 000 až 5 000 eur za každý medzištátny zápas A-mužstva SR. Tritisíc za prípravný duel, päťtisíc za kvalifikačný. Najväčším problémom pre súčasné vedenie SFZ je fakt, že táto zmluva je nevypovedateľná.

V praxi to znamená, že ak by tréner Weiss pri kormidle A-tímu po prípadnom odvolaní predčasne skončil, SFZ by mu musel vyplácať dohodnutú mesačnú odmenu až dovtedy, kým by tento dokument nestratil platnosť, čiže do 30. novembra 2013.

Hoci súčasný prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý po svojom predchodcovi zdedil viac podobne sformulovaných zmlúv, nechcel k publikovaným faktom zaujať postoj, lebo skutočnosti v zmluve údajne podliehajú utajeniu, na margo zložitej ekonomickej situácie v slovenskom futbale pre denník Plus jeden deň uviedol:

"Bojujeme s problémami, ktoré mám tu zanechalo predchádzajúce vedenie. Sme v mínuse a aj trénerovi Weissovi vyplácame jeho plat oneskorene. Dlhujeme mu niekoľko splátok, rovnako ako dlhujeme aj hráčom za štartovné. Máme totiž problémy vyplácať financie na bežný chod zväzu. Dlžní sme aj regionálnym zväzom."