Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tour de France: Policajt si pomýlil Frooma s amatérom, skončil na zemi
Zdielať na

Tour de France: Policajt si pomýlil Frooma s amatérom, skončil na zemi

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Pre britského cyklistu Christophera Frooma bola 17. etapa pretekov Tour de France najhorším zážitkom. Bizarná situácia nastala v klesaní z cieľového priestoru do zákulisia, keď Froome prechádzal vytýčenou trasou na bicykli spoločne s jedným zo svojich bodyguardov. Počas presunu do autobusumal totiž nečakanú potyčku s policajtom.

Do cieľa náročnej horskej previerky na Col du Portet vo výške 2215 km prišiel Christopher Froom o 1:35 minúty neskôr ako víťaz etapy Kolumbijčan Nairo Quintana, v celkovom poradí sa zosunul z druhého na tretie miesto a navyše mal aj nečakanú potýčku s policajtom. Video z nej priniesol aj špecializovaný portál Cyclingnews. Vo chvíli, keď sa z cieľového priestoru chcel preusnúť do zákulia, prihodila sa mu naozaj bizarná situácia. Napadol ho francúzsky policajt. 

S atypickou šedou vetrovkou proti dažďu bol zrejme dosť neidentifikovateľný, keďže ho zrazu chytil za rameno jeden zo strážcov poriadku a žiadal ho opustiť priestor, ktorý nie je určený pre amatérskych cyklistov. Froome dokonca pri tomto útoku policajta padol na zem. Poriadne nahnevaný obhajca celkového prvenstva zrejme zahrnul policajta viacerými šťavnatejšími výrazmi, kým mu konečne dovolil odísť do tímového autobusu. 

Štrajk farmárov na Tour de France

Úlohou policajtov v cieľovom priestore počas etáp Tour de France je práve ochrana pretekárov pred divákmi a zvedavcami, ktorí tam v tom čase nemajú čo hľadať. Je bežné, že cyklisti sa v týchto priestoroch pohybujú na bicykloch a mieria do neďaleko pristavených autobusov svojich tímov. Froomov incident s policajtom sa udial len deň po tom, čo etapu Tour de France zasiahol štrajk farmárov a polícia v snahe pomôcť cyklistom použila proti demonštrantom slzný plyn. Jeho nežiaduce účinky však pocítili aj niektorí cyklisti vrátane najväčších es tohtoročných pretekov Chrisa Frooma, Gerainta Thomasa či Petra Sagana.  

Froome je celkovo na Tour de France 2018 pre mnohých najmä francúzskych fanúšikov nežiaducou persónou číslo 1. Jeho salbutamolový prípad z vlaňajšej Vuelty rozdelil cyklistický svet na dve časti. Hoci prestížni vedci a lekári v službách Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na základe predložených dôkazov rozhodli, že sa napriek dvojnásobne prekročenej hranici tohto lieku proti astme v tele neprevinil proti antidopingovým pravidlám, fanúšikovia mu na každom kroku dávajú pocítiť, že je pre nich "persona non grata".

Súvisiace články