Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri pretekoch zahynuli už vyše dve desiatky cyklistov. V posledných rokoch traja Belgičania
Zdielať na

Pri pretekoch zahynuli už vyše dve desiatky cyklistov. V posledných rokoch traja Belgičania

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Belgický cyklista Michael Goolaerts po páde a zastavení srdca v nedeľnom závode Paríž-Roubaix zomrel v nemocnici. Mal 23 rokov. Tragický prípad úmrtia počas pretekov ale nie je ani zďaleka ojedinelý.

Pri cestných cyklistických pretekoch zahynulo od roku 1935 už 24 cyklistov.

1935 - Španiel Francisco Cepeda zomrel po páde v siedmej etape Tour de France neďaleko Bourg-d'Oisans.

1937 - André Raynaud, francúzsky majster sveta na 100 km za vodičom, se zabil v pretekoch Okolo Antverp.

1948 - Po páde v tuneli pri pretekoch Okolo Švajčiarska zrazilo sprevádzajúce auto belgického cyklistu Alaina Depoortera

1951 - Serse Coppi, brat slávneho talianskeho pretekára Fausta Coppiho, spadol kilometer pred cieľom pretekov Okolo Piemontu a nasledujúci deň v nemocnici zomrel.

1952 - Po náraze do stromu v štvrtej etape pretekov Giro d'Italia zomrel 23-ročný taliansky jazdec Orfeo Ponsin.

1960 - V cestnom preteku na olympiáde v Ríme skolaboval Dán Knud Enemark Jensen, ktorý si pri páde poranil lebku a krátko po prevoze do nemocnice zomrel. Neskoršia pitva preukázala, že dopoval.

1970 - Majstra sveta Jean-Pierre Monsere z Belgicka zabilo predbiehajúce auto počas pretekov Grand Prix v Retie.

1972 - Počas etapových pretekov Okolo Andalúzie neprežil pád z bicykla Španiel Manuel Galera.

1976 - Juan Manuel Santisteban zo Španielska sa smrtelne zranil pri páde v prvej etape Gira d'Italia.

1984 - Po dojazde do cieľa pretekov Vuelta Algarve v Portugalsku bol domáci cyklista Joaquim Agostinho napadnutý psom a následnému pádu po desiatich dňoch podľahol.

1986 - Talian Emilio Ravasio spadol v tuneli počas prvej etapy Gira d'Italia, zomrel o desať dní potom.

1987 - Prechádzajúci automobil zabil španielskeho pretekára Vicenta Mata počas tradičných pretekov Trofeo Luis Puig.

1989 - Na následky zranení pri hromadnom páde v pretekoch v Lidiciach zomrel reprezentant Radomír Fišer.

1995 - Olympijský víťaz v cestných pretekoch jednotlivcov z Barcelony, Talian Fabio Casartelli, podľahol v nemocnici následkom zranení hlavy, ktoré utrpel po páde v 15. etape Tour de France.

1996 - Po náraze do zvodidiel pri časovke družstiev pretekov Franciska Casillase bol španielsky cyklista José Antonio Espinosa prevezený v bezvedomí do nemocnice. O deň neskôr na následky zranení zomrel.

1999 - Španielsky cyklista Manuel Sanroma spadol asi kilometer pred cieľom druhej etapy pretekov Okolo Katalánska vo chvíli, keď sa pelotón pripravoval na záverečný špurt. Dvadsaťdva ročný športovec vážnym zraneniam v nemocnici podľahol.

2000 - Pri pretekoch Okolo Argentíny narazil nákladný automobil do 25-ročného španielskeho cyklistu Saula Moralesa. Jazdec podľahol pri prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam.

2003 - Kazašský 29-ročný cyklista Andrej Kivilev podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel po ťažkom páde v etapových pretekoch Paríž-Nice.

2004 - Tridsaťjeden ročný kolumbijčan Juan Barrero zomrel po páde a následnej kolízii v prudkom zjazde v piatej etape pretekov Tour of Columbia.

2006 - Španiel Isaac Gálvez zomrel na následky pádu pri pretekoch v Belgicku. Úradujúci majster sveta na dráhe narazil vo vysokej rýchlosti hrudníkom do zábradlia.

2008 - Portugalec Bruno Neves prišiel o život počas pretekov Classica de Amarante. Jazdec utrpel po páde viacero zranení a 26-ročného muža nezachránil ani rýchly prevoz do nemocnice.

2011 - Po páde v tretej etape na Giro d'Italia zomrel 26-ročný belgický jazdec Wouter Weylandt. Pri zjazde zhruba 25 kilometrov pred cieľom narazil do múru.

2016 - Dvadsaťpäť ročný belgický cyklista Antoine Demoitié zomrel po páde pod kolesá motocyklu počas jednorazových pretekov Gent-Wevelgem.

2017 - Belgický cyklista Michael Goolaerts po páde a zastavení srdca v závodu Paríž-Roubaix zomrel v nemocnici. Mal 23 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie