Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Saganov triumf na Paríž-Roubaix zatienila smrť mladého Belgičana Goolaertsa
Zdielať na

Saganov triumf na Paríž-Roubaix zatienila smrť mladého Belgičana Goolaertsa

Archívna reportáž

LILLE / Smutnú bodku dostali cyklistické preteky Paríž-Roubaix. 150 kilometrov pred cieľom totiž skolaboval mladý belgický cyklista, ktorý napriek okamžitej lekárskej pomoci zomrel. Šok i úprimnú sústrasť vyjadril prostredníctvom sociálnych sietí aj Peter Sagan, ktorý podujatie po prvýkrát v kariére vyhral.

Oslavné chóry na víťazstvo Petra Sagana na pretekoch Paríž-Roubaix zatienila tá najsmutnejšia správa. Smrť iba 23-ročného belgického cyklistu. Ten skonal približne 4 hodiny po skončení podujatia na zástavu srdca. Kamery pád Michaela Goolaertsa nezachytili. Iba to, ako leží na zemi a okolo neho prechádza pelotón a následnú snahu lekárov pomôcť mladému cyklistovi.

Vraví sa, že zlé správy sa šíria veľmi rýchlo a platí to aj počas pretekov, kde jazdci sú navyše vybavení vysielačkami. "Vieme, čo sa udeje. Športoví riaditelia nám dajú vedieť, čo sa stalo, aké boli zranenia a čo sa ďalej deje. Ale toto je špeciálna situácia a ja som v takej situácii nikdy nebol, našťastie," povedal Peter Velits, bývalý profesionálny cyklista.

Pre Michaela to bol prvý štart na kráľovnej klasík, ako sa pretekom Paríž-Roubaix vravieva. A jeho smrť šokovala celý cyklistický svet. Aj Petra Sagana a jeho tím. "Všetky naše myšlienky aj modlitby patria Michaelovi Goolaertsovi. Aká smutná správa," napísal na svoj Instagram Peter Sagan.

Mladý cyklista nie je prvým športovcom, ktorý zomrel na zlyhanie srdca, čo opäť rozprúdilo debatu ako je to možné, keďže ide o trénovaných i pravidelne lekármi kontrolovaných ľudí. Či aj v prípade smrti 23-ročného cyklistu išlo o problémy so srdcom odhalí už v najbližších dňoch pitva, ktorú podľa prokurátora urobia bo Francúzsku. "Viem si predstaviť, že je to pre ten tím obrovský šok, aj pre celé to podujatie. Ale, hovorím, musí sa prísť na to, čo sa stalo a čo boli tie príčiny," hovorí Velits.

"Je to nepredstaviteľný smútok, s ktorým musíme informovať, že o smrti nášho jazdca a priateľa Michaela Goolaertsa," uvádza sa v tlačovej správe zoskupenia Veranda's Willems Crelan, podľa ktorej Goolaerts "odišiel z tohto sveta v prítomnosti rodiny a milovaných, ktorým tím venuje svoje myšlienky".

Víťazom na "Pekle severu", ako je Paríž-Roubaix často nazývané, sa v nedeľu stal slovenský reprezentant Peter Sagan.

Súvisiace články