Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sagan ovládol preteky v Québecu a dosiahol jubilejné 100. víťazstvo
Zdielať na

Sagan ovládol preteky v Québecu a dosiahol jubilejné 100. víťazstvo

Archívna reportáž

QUÉBEC / Prvá z dvojice kanadských prestížnych cyklistických klasík Grand Prix Cycliste de Québec (201,6 km) sa stala korisťou Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe.

Víťaz absolvoval klasikársku trať na pretekoch zaradených do vrcholnej kategórie UCI WorldTour v čase 5:00:31 h. Dvojnásobný a úradujúci majster sveta zaútočil v posledných 150 m a v špurte do kopca suverénne zdolal svojich veľkých rivalov Belgičana Grega van Avermaeta (BMC Racing) a Michaela Matthewsa (Sunweb). Aj vlani v Québecu Sagan zvíťazil pred Van Avermaetom.

Peter Sagan si vo veku 27 rokov pripísal jubilejné sté víťazstvo v profikariére na ceste. V tejto sezóne už má 11 triumfov, z toho desať na podujatí World Tour. Pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Nórsku žilinský rodák potvrdil, že forma mu nechýba. Saganov starší brat a tímový kolega Juraj obsadil v Québecu 115. miesto s odstupom 3:41 min na víťazného Petra. Preteky nedokončilo 18 cyklistov.

"Boli to akoby rovnaké preteky ako pred rokom. Vyvíjali sa veľmi podobne. Posledný kilometer a tradičný útok Rigoberta Urána a potom to isté v posledných 100 m. Vo finále pretekov to bolo hektické. Rozhodol som sa, že pôjdem do toho 100 či 150 m pred cieľom. Ďakujem svojmu tímu, odviedol úžasnú prácu. Počas celého dňa boli naši jazdci vpredu a v posledných troch okruhoch kontrolovali situáciu," uviedol Peter Sagan, citoval ho aj web Cyclingnews. K stému triumfu v kariére filozoficky podotkol: "Stovka je pekné číslo, ale možno by bolo lepšie žiť sto rokov. Je to milé vyhrať stokrát, ale nikdy netreba mať dosť. Ak sa raz s niečím uspokojíte, nebudete ďalej rásť. A to predsa všetci chceme, zlepšovať sa."

Na preteky v Québec City nadviažu o dva dni neskôr podobné v Montréale. Rovnako pôjde o mestskú klasiku, 8. ročník Grand Prix Cycliste de Montréal. Vlani tam triumfoval Greg van Avermaet pred Petrom Saganom a Talianom Diegom Ulissim. Sagan si pripísal v Montréale triumf v roku 2013 ešte vo farbách tímu Cannondale. Pre väčšinu účastníkov kanadských klasík ide o prípravu na septembrový posledný vrchol sezóny - majstrovstvá sveta na ceste v nórskom Bergene. Preteky mužov s hromadným štartom budú na programe 24. septembra.

Výsledky:

Grand Prix Cycliste de Québec (201,6 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 5:00:31 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 3. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 4. Alexis Vuillermoz (Fr.) Ag2R La Mondiale, 5. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal, 6. Tom-Jelte Slagter (Hol.) Cannondale-Drapac - všetci rovnaký čas ako víťaz,...115. Juraj Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +3:41.

Súvisiace články