Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter Sagan víťazom úvodnej etapy na Okolo Poľska
Zdielať na

Peter Sagan víťazom úvodnej etapy na Okolo Poľska

Archívna reportáž

KRAKOV / Slovenský dvojnásobný majster sveta Peter Sagan sa stal víťazom sobotňajšej úvodnej etapy na cyklistických pretekoch Okolo Poľska zaradených do kalendára World Tour. Dvadsaťsedemročný líder tímu Bora-Hansgrohe s prehľadom triumfoval v hromadnom špurte pelotónu v Krakove.

Etapa štartovala v rovnakej lokalite a celkovo merala 130 km. Žilinský rodák si pripísal ôsme víťazstvo v tejto sezóne, sobotňajší krakovský štart bol pre neho prvým od vylúčenia z Tour de France v úvode júla. Na druhom mieste skončil Austrálčan Caleb Ewan zo zoskupenia Orica-Scott, tretiu priečku obsadil Holanďan Danny van Poppel vo farbách Sky.

Hneď v úvode etapy sa dostala dopredu štvorica Pawel Bernas (Poľsko), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Charles Planet (Novo Nordisk) a Maciej Paterski (CCC). Ich náskok spočiatku rýchlo stúpal, ale nepresiahol hranicu troch minút. O tempo v pelotóne sa starali najmä tímy Ag2r La Mondiale a Orica-Scott. Jazdci v prostrednej časti etapy prešli aj cez mesto Wadowice, odkiaľ pochádzal pápež Ján Pavol II. - občianskym menom Karol Wojtila. Obidve vrchárske prémie na trase sobotňajšej úvodnej etapy vyhral Keizer a pripísal si dva body do vrchárskej súťaže. Po prémii sa Keizer vpredu osamostatnil spolu s Paterským. Potom sa na čele balíka začali striedať aj jazdci tímu Bora-Hansgrohe pracujúci pre Petra Sagana.

Dvadsať kilometrov pred cieľom mala vedúca dvojica náskok 1:10 min pred hlavnou skupinou, Keizer následne vyhral aj šprintérsku prémiu. Zakrátko bol však únik minulosťou a 12 km pred koncom cyklistov čakali tri štvorkilometrové okruhy v Krakove. Ako sa predpokladalo, etapa finišovala hromadným špurtom pelotónu a z víťazstva sa tešil Peter Sagan. Nedeľňajšia druhá etapa povedie z mesta Tarnowskie Góry do Katovíc a bude merať 142 km.

Súvisiace články