Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Víťazom druhej etapy je Marcel Kittel. Peter Sagan skončil na desiatom mieste
Zdielať na

Víťazom druhej etapy je Marcel Kittel. Peter Sagan skončil na desiatom mieste

LIÉGE / Nemec Marcel Kittel z tímu Quick-Step Floors sa stal viťazom druhej etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá mala štart v nemeckom Düsseldorfe a po 203,5 km vyvrcholila v belgickom Liége.

Nemecký rýchlik Kittel si pripísal desiaty etapový triumf na "Starej dáme" v kariére. Dosiahol víťazný čas 4:37:06 h. Kittelovi ani desať sekúnd bonifikácie nestačilo na to, aby sa dostal pred lídra celkovej klasifikácie Brita Gerainta Thomasa. Víťaz časovky je na čele s náskokom päť sekúnd pred Švajčiarom Stefanom Küngom a šesť sekúnd pred Kittelom. V hromadnom špurte pelotónu si po druhé miesto došiel Francúz Arnaud Démare, tretí skončil ďalší skúsený nemecký špurtér André Greipel.

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa v rýchlej koncovke etapy príliš skoro objavil na čelnej pozícii. V záverečných 200 m však bol prešprintovaný viacerými súpermi a skončil na 10. mieste. V celkovej priebežnej klasifikácii Sagan figuruje na 17. priečke s odstupom 25 sekúnd na lídra Thomasa. V bodovacej súťaži 27-ročnému rodákovi zo Žiliny Saganovi patrí 15. priečka so ziskom 14 bodov.

Na čele je 63-bodový Kittel, ktorý si v pondelok na seba navlečie zelený dres lídra.

Priebeh pretekov

Prakticky ihneď po štarte sa zrodil únik dňa, do ktorého vhupla štvorica Thomas Boudat (Direct Energie), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) a Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro). Už na treťom kilometri mali minútu k dobru a jeden bod za víťazstvo na prvej horskej prémii aktuálneho ročníka na Grafenbergu si vybojoval Phinney.

Prvá šprintérska prémia sa odohrala po 82 km v Mönchengladbachu a 20 bodov si pripísal Francúz Boudat. Šprint pelotónu pre seba rozhodol a 11 bodov za piate miesto získal Nór Alexanderr Kristoff. Obhajca a päťnásobný víťaz bodovacej súťaže Peter Sagan skončil deviaty a bral prvých sedem bodov do súťaže o zelený dres. Pelotón sa dlho správal voči uniknuvším nevšímavo.

Druhá polovica etapy bola upršaná a 30 km pred cieľom si klzká cesta vyžiadala daň v podobe hromadného pádu už na belgickom území. Zaplietli sa doň aj obhajca celkového triumfu Christopher Froome, vlani celkovo druhý Romain Bardet či viacerí jazdci tímu Kaťuša-Alpecin. Bratia Saganovci sa pádu vyhli.

Taktovku v stíhačke prevzal silný tím Quick-Step Floors, pozíciu pre záverečný špurt si začal vytvárať aj Peter Sagan. Dva kilometre pred koncom náskok utečencov klesol pod desať sekúnd a ich osud bol spečatený. Do záverečného kilometra sa vrútili všetci favoriti už vpredu a pokope. Peter Sagan bol spočiatku na výhodnom treťom mieste, neskôr aj na čele, ale nakoniec "spadol" až na koniec prvej desiatky.

V pondelok príde na rad tretia etapa z Verviers do Longwy s dĺžkou 212,5 km. Cyklisti sa z Belgicka cez Luxembursko presunú do Francúzska a v závere etapy si zašprintujú do mierneho kopca.

Výsledky - Tour de France 2017

2. etapa (Düsseldorf - Liége, 203,5 km): 1 Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors 4:37:06 h, 2. Arnaud Démare (Fr.) FDJ, 3. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data, 5. Dylan Groenewegen (Hol.) Team LottoNl-Jumbo, 6. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida, 7. Ben Swift (V. Brit.) UAE Team Emirates, 8. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 9. Michael Matthews (Aus.) Team Sunweb, 10. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe,...91. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe - všetci v rovnakom čase ako víťaz.

Poradie po 2. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky, 4:53:10 h, 2. Stefan Küng (Švaj.) BMC Racing +5 s, 3. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors +6, 4. Vasil Kirijenka (Biel.) Team Sky +7, 5. Matteo Trentin (Tal.) Quick-Step Floors +10, 6. Chris Froome (V. Brit.) Team Sky +12,...17. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +25.

Poradie bodovacej súťaže (zelený dres): 1. Marcel Kittel (Nem.) 63 bodov, 2. Arnaud Démara (Fr.) 38, 3. André Greipel (Nem.) 25,...15. Peter Sagan (SR) 14.

Súvisiace články