Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvú etapu vyhral Brit Thomas, Sagan skončil na 17. mieste
Zdielať na

Prvú etapu vyhral Brit Thomas, Sagan skončil na 17. mieste

Archívna reportáž

DÜSSELDORF /  Nečakaným víťazom úvodnej etapy na 104. ročníku cyklistickej Tour de France, ktorou bola časovka v nemeckom Düsseldorfe na 14 km, sa stal Brit Geraint Thomas z tímu Sky. Dvojnásobný olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta v dráhovej cyklistike dosiahol vôbec prvý etapový triumf na pretekoch Grand Tour. Víťaz časovky je zároveň prvým pretekárom, ktorý si na seba navliekol žltý dres lídra celkovej priebežnej klasifikácie.

Thomas zvíťazil s náskokom 5 sekúnd pred Švajčiarom Stefanom Küngom (BMC Racing) a 7 sekúnd pred Bielorusom Vasilom Kirijenkom (Team Sky). Domáci favorit Tony Martin z tímu Kaťuša-Alpecin, jazdiaci v drese úradujúceho majstra sveta, obsadil až štvrté miesto.

Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) predviedol skvelý výkon a s odstupom 25 sekúnd sa zaradil na 17. priečku. Obhajca celkového triumfu a trojnásobný víťaz TdF Brit Christopher Froome (Team Sky) skončil šiesty a z favoritov na celkové poradie si počínal najlepšie. Jazdci tímu Sky na hlavu porazili konkurenciu, keď až štyria skončili v najlepšej sedmičke a výrazne naznačili svoju silu.

"Je to úžasný pocit, ani neverím tomu, čo som dokázal. Nečakal som to. Je to pre mňa veľký deň, ani som len neuvažoval o tom, že by som mohol vyhrať časovku na Tour de France. Keď som bol v cieli priebežne najlepší, čakal som, že ma ešte niekto zdolá," uviedol Geraint Thomas v prvom televíznom rozhovore.

Technicky náročnú časovku na brehu Rýna výrazne poznačilo daždivé počasie a pády viacerých pretekárov. Najväčšiu smolu mal známy Španiel Alejandro Valverde (Movistar), ktorý ešte pred prvým medzičasom nevybral jednu zo zákrut a po páde tvrdo narazil do ochrannej bariéry a putoval na lekárske ošetrenie. Pre skúseného 37-ročného vrchára to znamená predčasný koniec na jeho desiatej TdF v kariére.

Peter Sagan sa na štartovacej rampe predstavil ako 77: z celkového počtu 198 pretekárov. Aj on sa musel boriť s nepriazňou počasia. S jemným, ale hustým dažďom sa vyrovnal veľmi dobre. Od začiatku do konca udržal vysoké tempo a výsledným časom 16:29 min sa zaradil k najlepším. Saganovi dlho patrilo v cieli piate miesto, ešte aj pred štartom poslednej desiatky stále figuroval v najlepšej desiatke.

Napokon z nej vypadol, ale celkové 17. miesto je pre hlavného adepta na zelený dres veľmi dobrým štartom do pretekov. A to aj napriek tomu, že body do bodovacej súťaže nezískal. Starší zo Saganovcov Juraj vo svojej premiére na pretekoch Grand Tour skončil v časovke na 162. priečka s odstupom 1:37 min na víťaza.

Súvisiace články

Najčítanejšie