Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Španielsky cyklista Valverde šokujúco končí na Tour de France. Po páde mu hrozí koniec kariéry
Zdielať na
Cyklistika

Španielsky cyklista Valverde šokujúco končí na Tour de France. Po páde mu hrozí koniec kariéry

DÜSSELDORF / Španielsky cyklista Alejandro Valverde sa v sobotu večer v Düsseldorfe podrobil operačnému zákroku zlomeného jabĺčka a tiež talusovej kosti na ľavej nohe. Zranenie z úvodnej časovky pre neho znamenajú nielen koniec na Tour de France, ale zrejme aj predčasný koniec sezóny a vzhľadom na vek 37 rokov možno aj kariéry.

Desiata účasť znamenitého španielskeho vrchára a tímovej dvojky v Movistare na TdF netrvala ani desať minút. Pri výjazde z jednej zo zákrut na dažďom zmáčanej mokrej ceste spadol a vo vysokej rýchlosti narazil do ochrannej bariéry. Odnieslo si to najmä koleno a členok na ľavej nohe.

"Odviezli ho do Univerzitnej nemocnice v Düsseldorfe, kde potvrdili dve zlomeniny. Tiež utrpel hlbokú ranu v holennej kosti, ale bez vážnejšieho poškodenia svalového tkaniva," píše sa vo vyhlásení tímu Movistar.

Veľká strata

"Po operačnom zákroku Valverde ešte chvíľu pobudne v opatere nemeckých lekárov a jeho návrat do sedla súťažného bicykla je v tejto sezóne málo pravdepodobný," doplnilo vedenie Movistaru aj na webe Cyclingnews.

Z hľadiska tímových ambícií je predčasné odstúpenie Valverdeho pre Movistar obrovskou stratou. Kolumbijskému lídrovi Nairovi Quintanovi odišiel najväčší podporovateľ v kopcoch a prípadná náhrada v boji o čo najlepšie celkové umiestnenie.

"Cítim smútok a a obrovské sklamanie, lebo Alejandro bol jedným z našich najlepších jazdcov. Aj z taktického hľadiska je to veľká strata, bol jedným z dôležitých prvkov na ceste k prípadnému úspechu. Verím, že sa dá rýchlo dokopy a nepostihnú ho ďalšie zdravotné komplikácie," povedal Nairo Quintana.

Trpký koniec výbornej sezóny

Valverde je tretí, štvrtý aj dvakrát šiesty muž celkového poradia Tour de France z minulosti, šesťnásobný medailista z majstrovstiev sveta a jeden z najkomplexnejších cyklistov súčasnosti. Jeho doménou sú nielen ostré horské stúpania, ale aj jednorazové preteky so zvlneným profilom a dojazdom do kratších kopcov.

V tomto roku dosiaľ nazbieral pozoruhodných 11 víťazstiev vrátane triumfov na pretekoch Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, Okolo Andalúzie, či jarných klasík Liége-Bastogne-Liége a Valónsky šíp. Po famóznom triumfe na aprílovej klasike Liége-Bastogne-Liége 37-ročný Španiel povedal:

"Toto je moja najlepšia sezóna a zostane ňou aj keby som to mal už zajtra zabaliť a odísť na dovolenku. Som maximálne spokoný." Vtedy ešte neušil, že tieto jeho slová sa o dva mesiace neskôr stanú nechcenou skutočnosťou.

Zdielať na

Súvisiace články