Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sagan v šiestej etape netriumfoval, zelený dres si ale stále drží
Zdielať na

Sagan v šiestej etape netriumfoval, zelený dres si ale stále drží

PARÍŽ / Slovenská jednotka v cyklistike Peter Sagan zbytočne neplytval silami a v cieli sa nenachádzal medzi najlepšími. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan naďalej drží zelený dres pre vedúceho muža bodovacej súťaže.

Peter Sagan má v hodnotení pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb) náskok 46 bodov. Tretí s mankom ďalších šiestich bodov je Talian Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step). 

Celkovým víťazom štvrtkovej 6. etapy na slávnych pretekoch Tour de France sa stal belgický cyklista Dylan Teuns. Dvadsaťsedemročný člen tímu Bahrain-Merida sa radoval z pôvodného 14-členného úniku, ktorý sa sformoval v úvode etapy štartujúcej v Mulhouse a finišujúcej na vrchole stúpania prvej kategórie La Planche des Belles Filles s dĺžkou 7 km a priemerným sklonom 8,7 %. Mimoriadne náročný bol posledný kilometere, kde museli cyklisti prekonať 24-percentnú "stenu" po kamennom podklade. Etapa merala 160,5 km. 

Teuns zvíťazil s náskokom 11 sekúnd pred Talianom Giuliom Cicconem zo zoskupenia Trek-Segafredo, ktorý sa stal novým lídrom Tour de France 2019. Zo žltého dresu vyzliekol Francúza Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step), ten finišoval na šiestej priečke s mankom 1:46 min. Tretí preťal cieľovú pásku ďalší účastník celodenného úniku Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) so stratou 1:05 min. Štvrtý s odstupom 1:44 min prišiel do cieľa obhajca celkového prvenstva Geraint Thomas vo farbách tímu Ineos, piaty bol Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

La Planche des Belles Filles je náhorná planina v pohorí Vogézy, ktorá v zime patrí lyžiarom a v lete vyznavačom cyklistiky. A od roku 2012 je aj takmer tradičnou zastávkou pelotónu slávnej Tour de France. Štvrtková 6. etapa s cieľom práve na La Planche des Belles Filles (v preklade Tabuľa krásnych dievčat) vo výške 1148 m bola prvou zaťažkávacou skúškou pre favoritov na celkové poradie. Cieľové stúpanie malo dĺžku 7 km s priemerom 8,7%, ale mimoriadne náročný bol najmä posledný kilometer. Cesta sa tam zdvihne až na 20% a v samom závere musia vždy cyklisti prekonať 24-percentnú "stenu" po kamennom podklade. "Kilometer, ktorý sme pridali navyše v závere, bude to pravé danteovské finále," vyslovil sa riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme.

Súvisiace články