Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Švédi zdolali o gól Rusov, Ovečkinovi tiekli nervy
Zdielať na

Švédi zdolali o gól Rusov, Ovečkinovi tiekli nervy

TORONTO / V úvodnom súboji B-skupiny na Svetovom pohári v hokeji Švédi zvíťazili nad Rusmi 2:1. Ruskí hokejisti síce v samom závere dokázali aj vyrovnať, gól Alexandra Ovečkina však neplatil.

Rozhodca Dan O´Rourke s pomocou videa usúdil, že bol dosiahnutý rukou. Ruského kapitána to rozčertilo, ale napokon sa musel zmieriť s tesnou prehrou.

Trochu nečakané víťazstvo severanov nad jedným z favoritov turnaja sa v Air Canada Centre v Toronte zrodilo vďaka dvom gólom v druhej tretine. Skóre otvoril v 31. min v presilovej hre Gabriel Landeskog, ktorý strelou bez prípravy od modrej čiary prekonal Sergeja Bobrovského. Prešli ďalšie dve minúty a obranca Victor Hedman si nakorčuľoval medzi útočné kruhy na prihrávku Carla Hagelina a nekompromisne zakončil. Švédi sa po získaní dvojgólového náskoku upokojili a pozornou defenzívou držali Rusov na dištanc. Ak sa aj zrodila ruská príležitosť (veľkú spálil v 37. min Nikolaj Kuľomin), proti bol skvelý Jacob Markström. Rusi vyzerali na to, že nebudú mať šancu streliť ani gól, ale záverečná minúta riadneho hracieho času bola poriadne horúca. Markström, ktorý zaskočil za chorého Henrika Lundqvista, napokon ako tretí brankár na turnaji nevychytal shutout. Prekazil mu ho Alexander Ovečkin 33 sekúnd pred naplnením 60. min, keď počas power-play z veľkej diaľky švihom cez troch brániacich hráčov prekonal švédskeho gólmana. Ovečkin osem sekúnd pred koncom dokonca aj vyrovnal, ale jeho gól rukou neplatil. Hoci hviezdny útočník naznačoval, že sa puku dotkol aj hokejkou, arbitri mali iný názor.

V druhom nedeľňajšom súboji B-skupiny si mladí hokejisti výberu Severnej Ameriky poradili s Fínmi 4:1.

Svetový pohár - B-skupina - Toronto:
Švédsko - Rusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Góly: 31. Landeskog (E. Karlsson, Nicklas Bäckström), 33. Hedman (Hagelin, H. Sedin) - 60. Ovečkin (Malkin, Daciuk)
Vylúčení:.3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 18 966 divákov

Švédsko: Markström - Straalman, Hedman, N. Hjalmarsson, Ekman-Larsson, E. Karlsson, Ekholm - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Nicklas Bäckström, F. Forsberg - M. Backlund, Söderberg, Landeskog - Silfverberg, Krüger, Hagelin
Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, A. Markov, Marčenko, D. Kulikov - Kučerov, Dacjuk, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, N. Kuľomin - Kuznecov, Anisimov, Telegin - Dadonov, Šipačov, Panarin

Súvisiace články