Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zuzulová na skvelom 3. mieste v Kranjskej Gore, bodovala aj Kantorová
Zdielať na

Zuzulová na skvelom 3. mieste v Kranjskej Gore, bodovala aj Kantorová

Slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Veronika Zuzulová obsadila v nedeľňajšom slalome v slovinskej Kranjskej Gore v rámci Svetového pohára 2011/2012 vynikajúcu 3. priečku.

Ide o jej 11. pódiové umiestnenie v kariére. Zvíťazila Michaela Kirchgasserová z Rakúska, ktorá Slovenku zdolala o 1,34 sekundy. S odstupom 65 stotín sekundy na víťazku skončila druhá Fínka Tanja Poutiainenová. Prvých 7 bodov do hodnotenia Svetového pohára si vybojovala 20-ročná Slovenka Barbara Kantorová, ktorá obsadila 24. priečku s mankom 6,86 sekundy. Kantorová dosiahla v Kranjskej Gore, kde sa jazdilo namiesto Mariboru, svoj najlepší výsledok v kariére.

Zuzulová bola po prvom kole druhá. Lepšie sa s nástrahami trate, ktorú postavil jej otec a tréner v jednej osobe Timotej, vyrovnala iba Rakúšanka Kirchgasserová, za ktorou 27-ročná Bratislavčanka zaostala o 11 stotín sekundy. "S mojou prvou jazdou som veľmi spokojná. Na tejto náročnej trati som išla naplno. V druhej jazde by som chcela svoj výkon zopakovať," uviedla na webe organizátorov po prvom kole Zuzulová. Prvé kolo na zľadovatelej trati prekvapujúco nedokončili Rakúška Marlies Schildová (v tejto sezóne päť triumfov v slalome) či Nemka Maria Höflová-Rieschová. Aj túto skutočnosť popri skvelej jazde využila druhá Slovenka na štartovacom "rošte" Barbara Kantorová, ktorá sa z delenej 27. priečky nečakane prebojovala do druhého kola. "Cítila som sa dobre, ale trať bola príliš rovná a rýchla. Ani poriadne neviem, ako som spravila chybu," uviedla v prvej reakcii líderka hodnotenia slalomu Marlies Schildová.

V druhom kole predviedla Kirchgasserová suverénnu jazdu a bola opäť najrýchlejšia. Súperky jej ani zďaleka nestačili. Zuzulová bojovala na diaľku predovšetkým s Poutiainenovou, pred ktorou mala na štarte náskok 16 stotín sekundy. Fínka však mala skvelú druhú polovicu trate, ktorú medzi 62 bránkami postavil Rakúšan G. Obkircher a v konečnom účtovaní sa dostala pred Zuzulovú. Slovenka dosiahla 8. najlepší čas druhého kola a o jednu stotinu sekundy zdolala domácu hviezdu Tinu Mazeovú. Zuzulová sa v Kranjskej Gore, kde ženy jazdia výnimočne, postavila druhýkrát na tretí stupienok, podarilo sa jej to už pred štyrmi rokmi. Na svoje prvé víťazstvo v SP zatiaľ stále čaká, štyrikrát bola druhá a v nedeľu siedmykrát tretia.

Až šiesty slalom sezóny mal inú víťazku ako Marlies Schildovú. Dvadsaťšesťročná Salzburčanka Kirchgasserová dosiahla prvé víťazstvo v slalome SP v kariére. Naposledy sa v bojoch o krištáľový glóbus tešila pred piatimi rokmi v obrovskom slalome v Sierra Nevade, čo bol jej jediný úspech. "Neviem, čo mám na to povedať. Tento triumf pre mňa znamená veľa, bolo to veľmi náročné. Prvýkrát v kariére som viedla po 1. kole, bola to pre mňa nová situácia, s ktorou som sa musela vyrovnať. Pred sezónou som nečakala, že sa mi tak bude dariť, najmä nie v slalome," povedala Kirchgasserová.

V hodnotení SP aj naďalej vedie Američanka Lindsey Vonnová, ktorá má pred Tinou Mazeovou náskok 282 bodov. Tretia je Marlies Schildová, ktorá vedie aj hodnotenie SP v slalome. V ňom sa Zuzulová dostala na 8. priečku. Výsledky - preteky SP v zjazdovom lyžovaní žien v Kranjskej Gore: Ženy - slalom: 1. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 1:47,25, 2. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,65, 3. Veronika Zuzulová (SR) +1,34, 4. Tina Mazeová (Slovin.) +1,66, 5. Kathrin Zettelová +2,28, 6. Nicole Hospová (obe Rak.) +2,80, ... 24. Barbara Kantorová (SR) +6,86 Poradie vo SP (po 18 z 39 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 970, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 688, 3. Marlies Schildová 548, 4. Elisabeth Görglová (obe Rak.) 516, 5. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 506, 6. Anna Fenningerová (Rak.) 499, ... 25. Veronika Zuzulová 158, 96. Barbara Kantorová (obe SR) 7 Poradie SP v slalome (po 6 z 10 pretekov): 1. Marlies Schildová (Rak.) 500, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 337, 3. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 305, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) 270, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 245, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 176, ... 8. Veronika Zuzulová (SR) 152, 47. Barbara Kantorová (SR) 7