Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
O post prezidenta MOV sa uchádzajú Coe, Eliasch či Coventryová
Zdielať na

O post prezidenta MOV sa uchádzajú Coe, Eliasch či Coventryová

LAUSANNE / O post prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa uchádza sedem kandidátov. Medzi nimi sú súčasný šéf Svetovej atletiky (WA) Sebastian Coe, prezident Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS) Johan Eliasch či Kirsty Coventryová, členka exekutívy MOV a ministerka športu v Zimbabwe. Voľby nástupcu Thomasa Bacha, ktorí skončí na poste šéfa MOV budúci rok, sa uskutočnia 18.-21. marca 2025 v Aténach.

Kandidáti museli podať prihlášku do nedeľného deadlajnu, zoznam uchádzačov zverejnil MOV v pondelok. Ďalšími kandidátmi sú prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient, viceprezident MOV a syn bývalého šéfa MOV Juan Antonio Samaranch, princ Feisal Al Hussein z Jordánska a prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Morinari Watanabe.

Podľa AFP je najhorúcejší kandidát na post Coe, ktorý šéfuje svetovej atletike od roku 2015. Coventryová by sa v prípade zvolenia stala prvou ženou a prvým Afričanom na čele MOV. Bývalá plavkyňa je podobne ako niekdajší strednotratiar Coe držiteľkou dvoch zlatých medailí z OH. 

 "Kandidáti predstavia svoje programy za zatvorenými dverami všetkým členom MOV pri príležitosti zasadnutia, ktoré sa uskutoční v januári 2025 v Lausanne," uvádza sa v krátkom vyhlásení MOV, v ktorom boli kandidáti predstavení. Bach skončí vo funkcii po dvanásťročnom pôsobení. Nemecký funkcionár je na čele MOV od roku 2013. Prezident je volený na prvé osemročné funkčné obdobie s možnosťou druhého štvorročného funkčného obdobia, ak bude opätovne zvolený.

Súvisiace články

Najčítanejšie