Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
TdF: Velits už v najlepšej desiatke Tour, "jeho" Cavendish triumfoval
Zdielať na

TdF: Velits už v najlepšej desiatke Tour, "jeho" Cavendish triumfoval

Zdroj: Mark Cavendish víťazom 5.etapy na TdF

Velitsov tím HTC-Highroad ovládol "tranzitnú" 7. etapu Tour de France. Cavendish zvíťazil v špurte, Peter sa dostal na skvelé 9. miesto!

Brit Mark Cavendish z tímu HTC-Highroad sa stal víťazom 7. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Le Mans do Chateauroux a merala 218 km. Slovák Peter Velits pripravil v závere pozíciu pre Cavendisha a napokon skončil v hlavnom pelotóne na 40. mieste. V celkovom poradí sa rodák z Bratislavy s púchovským domicilom posunul po piatku už do najlepšej desiatky na 9. priečku s odstupom 13 sekúnd na Nóra Thora Hushovda.

Cavendish dosiahol v rodisku herca Gerarda Depardieua svoje druhé tohtoročné etapové víťazstvo a celkovo sedemnáste v kariére na Tour. V Chateauroux vyhral už v roku 2008, čo bolo jeho premiérové prvenstvo na slávnych pretekoch. V takticky vedenom závere predstihol Taliana Alessandra Petacchiho a Nemca Andrého Greipela. V celkovom poradí si žltý dres udržal majster sveta Hushovd, ktorý vedie o 1 sekundu pred Cadelom Evansom a o ďalšie 3 pred Fränkom Schleckom.

V 7. etape sa skončili nádeje na úspech jedného z favoritov Bradleyho Wigginsa. Trojnásobný olympijský víťaz si zlomil asi 40 km pred cieľom po páde pätnásťčlennej skupiny kľúčnu kosť. V pelotóne nakrátko zavládol chaos, mierne stratili aj Alexander Vinokurov a Levi Leipheimer.

V úvode etapy odišla z pelotónu skupina, v ktorej boli Pablo Urtasun, Yannick Talabdon, Mickael Delage a Gianni Meersman. Keďže sa išlo prakticky po rovine, bolo jasné, že pelotón pôjde v úvode pokojne. Kvarteto si po 30 km vypracovalo vyše 6-minútový náskok, ktorý sa postupne začal znižoval. Snaha štvorice trvala 206 km, potom už zobrali taktovku do rúk šprintérske tímy. Na čele pelotónu pracoval pre Marka Cavendisha tvrdo aj Peter Velits a spolu s kolegami z HTC-Highroad pripravil elitnému špurtérovi najlepšiu pozíciu. "Je to veľmi zvláštny moment, keď vyhráte v meste svojho premiérového prvenstva. Mám na to skvelé spomienky. Záver bol dosť nebezpečný, ale chceli sme vyhrať aj rýchlostnú prémiu i finiš etapy. Vedeli sme, že pelotón bude nervózny, čo sa potvrdilo. Posledných 20 km bolo veľmi rýchlych, celý tím podal fenomenálny výkon a ja im za to ďakujem," povedal po etape v prvej televíznej reakcii Cavendish.

Výsledky:

7. etapa (Le Mans - Châteauroux, 218 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) HTC-Highroad 5:38:53 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 3. André Greipel (Nem.) Omega Pharma-Lotto, 4. Romain Feillu (Fr.) Vacansoleil-DCM, 5. William Bonnet (Fr.) FDJ, 6. Denis Galimzianov (Rus.) Kaťuša, 7. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo, 8. Sébastien Turgot (Fr.) Europcar, 9. Jose Joaquin Rojas Gil (Šp.) Movistar, 10. Sébastien Hinault (Fr.) AG2R La Mondiale, ... 40. Peter Velits (SR) HTC-Highroad všetci čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo 28:29:27 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC +1 s, 3. Fränk Schleck (Lux.) Leopard Trek +4, 4. David Millar (V. Brit.) Garmin-Cervelo +8, 5. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack +10, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +12, 7. Andy Schleck (Lux.) Leopard Trek +12, 8. Tony Martin (SR) HTC-Highroad +13, 9. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +13, 10. Robert Gesink (Hol.) Rabobank +20


Súvisiace články