Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vrchol sezóny v Zuberci, o tituly majstrov sveta pod Roháčmi
Zdielať na

Vrchol sezóny v Zuberci, o tituly majstrov sveta pod Roháčmi

Viac ako 250 mašérov a 1500 psov zo 14 krajín, takto príťažlivo láka reklamný pútač divákov na svetový šampionát pretekov psích záprahov WSA (World Sleddog Association), ktoré sa uskutočnia od 23. do 26. februára v Zuberci, dvojtisícovej obci v Západných Tatrách, v podhorí Roháčov.

Štart a cieľ pretekov situovali organizátori do Areálu Múzea oravskej dediny v Zuberci na Brestovej. Jeden kameň zo srdca im už dávnejšie odpadol, zima im dopriala, snehom nešetrila a mrazivé počasie trate perfektne spevnilo. "Obávame sa len jedného, že sa počasie zvrtne tak, ako hlási predpoveď, vraj v piatok má dokonca pršať," povedal šéf oérganizačného výboru Marek Harvan. "Inak sme s traťami problém nemali, už sú aj prebraté a schválené."

Umenie mašérov a výkonnosť čistokrvných plemien preveria vzdialenosti od 6 do 36 km. Bojovať sa bude v šprinte i na stredných tratiach, s okruhmi 6, 8, 12 a 18 km. Marek Harvan: "Samozrejme, že by sme si želali aj nejaký medailový úspech, no vopred o nejakom rozprávať si netrúfam. Uvidíme, aká sa zíde konkurencia a ako naši reprezentanti zmiernia fakt, že majú menej príležitostí štartovať na vrcholných podujatiach v zahraničí."

Návštevníkov popri samotných pretekoch by mali nalákať, v závislosti od počasia, aj rôzne atrakcie spojené s vyhliadkovými letmi na vrtuľníku, teplovzdušnom balóne, vyskúšať si budú môcť samotné psie záprahy, skútre, štvorkolky, vypočuť si ľudovú hudbu, obdivovať folklór a aj si zatancovať na country hudbu.

Slovenskú reprezentáciu podľa predbežných štartovných listín vytvorí 13 mašérov, v skijöringu Michal Ivančo, Ján Mlynár, Igor Štefan, v DL1+DL2 Maroš Litvaj, Ľuboš Strapec, v DU1 Peter Vrábeľ, v C1+C2 Jana Zemčáková, Lukáš Packo, v D1 Igor Pribula, Samuel Matanin, Miroslav Pažur ml., Andrej Drábik, v D2 Samuel Keruľ. Niektorí z nich sa stali známymi vlani, keď na Donovaloch vo federácii FISTC bojovali o vzácne kovy na 10. MS. Zlato si v kategórii skijöring vybojovala Brigita Albertová so svojím psom Eldym. Medailovú zbierku Slovákov na tri vzácne kovy rozmnožili dve striebra Romana Reistettera v skijöringu a Jána Keruľa v kategórii B2. Na stupeň víťazov siahali v troch kategóriách aj štvrtí v poradí, Ivan Vaško a Ján Mlynár v skijöringu a Maroš Litvaj v A1, keď Ivanovi Vaškovi chýbalo na bronz len 0,2 sekundy.