Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ZOH 2018 v Pjongčangu! Berlín prehral súboj už v prvom kole
Zdielať na

ZOH 2018 v Pjongčangu! Berlín prehral súboj už v prvom kole

Zimné olympijské hry v roku 2018 zorganizuje kórejský Pjongčang. O dejisku ZOH rozhodli na stredajšom 123. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v juhoafrickom Durbane. Pjongčang zorganizuje ZOH v termíne od 9. do 25. februára 2018.

Kórejské stredisko, ktoré uspelo v konkurencii Mníchova a Annecy už v prvom kole volieb, bude tretím dejiskom zimných olympijských hier z Ázie po japonských mestách Saporro (1972) a Nagano (1998). "Ďakujem všetkým trom kandidátom, pripravili ste skvelé kandidatúry," povedal pred ohlásením výsledkov volieb prezident MOV Jacques Rogge.

V prvom kole volieb hlasovalo 95 členov MOV. Už tradične svoj hlas neodovzdal prezident Rogge, rozhodovať o dejisku nemohli ani šiesti členovia MOV z krajín kandidátov na usporiadanie športového sviatku a ani prezident Medzinárodnej veslárskej federácie Denis Oswald zo Švajčiarska, ktorý má blízko k firme Samsung a tá podporovala Pjongčang. V prvom kole bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov. Pjongčang ju vysoko prekročil, keď sa zaň vyslovilo 63 funkcionárov. Mníchov dostal 25 hlasov a Annecy zvyšných sedem.

Kórejské stredisko si splnilo svoj dlhoročný sen. O usporiadanie zimných olympijských hier sa neúspešne pokúšalo už dvakrát, súboj o ZOH 2010 prehralo s Vancouverom, o hry v roku 2014 so Soči. Po tom, čo prezident MOV Jacques Rogge oznámil výsledky volieb, v sále v Durbane vypuklo medzi členmi kórejskej delegácie veľké nadšenie. Pred členov MOV predstúpil následne kórejský prezident Lee Mjung-pak a poďakoval im za dôveru. "Pripravíme veľmi dobrú olympiádu. Toto je víťazstvo pre celú Kóreu a ďakujeme za toto právo. Je to jeden z najšťastnejších dní celej Kórejskej republiky," povedal Lee Mjung-pak a naznačil víťazné gesto.

Veľké emócie prežíval bývalý guvernér provincie Gangwon Kim Jin-Seun. V minulosti viedol Pjongčang dvakrát ako šéf výboru kandidatúry, teraz bol vyslancom. "Za sedemnásť rokov som prešiel veľmi náročnú cestu. Ani neviem, čo mám povedať. Som neuveriteľne šťastný," povedal Kim Jin-Seun, ktorý olympijský sen Pjongčangu začal snívať už veľmi dávno. Pjongčang je prvým usporiadateľom ZOH po Salt Lake City 2002, ktorý vyhral voľby už v prvom kole. Pjongčang doteraz súboj o ZOH vždy prehral tesne v druhom kole. Paradoxne, pri predchádzajúcich kandidatúrach vždy bol v prvom kole lepší ako mesto, ktoré napokon získalo právo usporiadať ZOH. Aj v stredu sa predpokladal vyrovnanejší súboj. "Bol som prekvapený, že sa rozhodlo už v prvom kole. Očakával som dvojkolovú voľbu. Rozdiel v počte hlasov ma prekvapil. Vyhrala trpezlivosť. Všetci kandidáti odviedli skvelú prácu," reagoval prezident MOV Jacques Rogge.

V Durbane na 123. zasadnutí MOV sa lobovalo už od rána. Kandidáti sa na poslednú chvíľu snažili nakloniť misky váh na svoju stranu. Pjongčang sa prezentoval s mottom: "Nastal čas konečne - na tretí pokus - dopriať Pjongčangu privilégium usporiadať zimné olympijské hry." Roky príprav spravili z Pjongčangu favorita volieb pre ZOH 2018, podľa samotných Juhokórejčanov je najlepším kandidátom z trojice. "Zimné olympijské hry v Pjongčangu sú národnou prioritou kórejskej vlády, je tomu tak už desať rokov. Môžem vám garantovať absolútnu a bezpodmienečnú podporu kórejského kabinetu. Postaráme sa, aby ste na nás boli hrdí," vyhlásil v juhoafrickom Durbane prezident Kórejskej republiky Li Mjung-pak. Kórejčania majú za sebou trpké lekcie od Vancouveru (2010) aj Soči (2014), preto teraz veria, že prišla ich šanca. Výstavba zimného strediska v Pjongčangu stála 1,4 miliardy dolárov. Plánujú tiež vybudovať rýchlovlakové spojenie so Soulom, ktoré návštevníkov dopraví z hlavného mesta za 68 minút. Pred 103-členné plénum MOV predstúpila aj úradujúca olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Kim Ju-na. "Bola som taká nervózna," povedala zlatá z Vancouveru a priznala sa novinárom, že svoju reč nacvičovala svedomitejšie ako jazdy na preteky.

Mníchov sa napokon nestane prvým mestom v histórii, ktoré usporiada letné aj zimné olympijské hry. V prospech Mníchova nezavážil ani fakt, že nemecké spoločnosti sa každoročne podieľajú 50 percentami na sponzorských príjmoch siedmich medzinárodných federácií zimných športov. Aj francúzsky kandidát sa hlásil k bohatej olympijskej tradícii svojej krajiny. Zatiaľ čo Bavori sa odvolávali na OH 1972 a šancu stať sa prvým mestom histórie, ktoré usporiada letnú aj zimnú verziu hier, Annecy by bolo štvrtým francúzskym organizátorom ZOH po absolútnej premiére v Chamonix 1924 a ďalších dvoch podujatiach v Grenobli 1968 a Albertville 1992.

sita - Pjongčang

Súvisiace články