Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smrť kosila na Giro d´Italia!
Zdielať na

Smrť kosila na Giro d´Italia!

Zdroj: sita - Wouter Weylandt

26 / ročný belgický cyklista Wouter Weylandt je v histórii štvrtou obeťou pretekov Giro d´ Italia.

Wouter Weylandt, ktorý vlani na Gire získal etapový vavrín, tvrdo dopadol v priebehu 3. etapy na asfalt počas zjazdu z Passo del Bocco, prvého vážneho kopca pretekov, asi 25 kilometrov pred cieľom.

Belgičan zavadil ľavým pedálom o múr, ktorý bol pri ceste a cez zvodidlá spadol o šesťdesiat metrov nižšie!!!

Po páde ležal člen stajne Leopard Trek nehybne na asfalte, bol v bezvedomí, z nosa sa mu valila krv. Lekár mu okamžite pichol atropínovú injekciu a prestrihol nožničkami pásku od prilby a dres, aby mohol vykonať masáž srdca. Vrtuľník Weylandta asi po štyridsiatich minútach transportoval do nemocnice, kde však svojím ťažkým zraneniam podľahol. "Navzdory nášmu okamžitému zásahu sme mu už nemohli pomôcť," priznal lekár Giovanni Tredici a dodal: "Mal fraktúry lebečných kostí a zranenú tvár."

Preteky pokračovali ďalej, ostatní cyklisti neboli o ťažkom páde Belgičana informovaní. Organizátori pretekov však následne z etických dôvodov zrušili slávnostné vyhlásenie víťazov. Wouter Weylandt sa mal stať v septembri prvýkrát otcom.

Smrteľná nehoda belgického pretekára Woutera Weylandta je prvou počas troch najdôležitejších etapových pretekov (Tour de France, Giro d´ Italia, Vuelta) od tragédie Fabia Casartelliho. Tento Talian zahynul ešte v ére, kedy neboli povinné prilby, a to v roku 1995 na Tour de France.