Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Splnili dôležitú požiadavku: Na štadióne v Žarnovici osadili nové nafukovacie mantinely
Zdielať na

Splnili dôležitú požiadavku: Na štadióne v Žarnovici osadili nové nafukovacie mantinely

Zdroj: TASR

ŽARNOVICA / Na plochodrážnom štadióne v Žarnovici vo štvrtok osádzali nové nafukovacie mantinely. Ide o bezpečnostný prvok, ktorý je podmienkou pre organizáciu významných plochodrážnych podujatí.

"Nafukovacie mantinely sú nutnosťou na plochej dráhe, ak chceme organizovať preteky majstrovstiev sveta, Európy a významnejšie podujatia, no a to my v Žarnovici chceme," povedal pre TV JOJ predseda Speedway Club Žarnovica Martin Búri.

Keďže starým nafukovacím mantinelom v minulom roku uplynula homologizácia, organizátori tunajších podujatí tak museli zakúpiť nové. Ich cena sa vyšplhala na 75.000 eur, zakúpiť ich mohli aj vďaka sponzorom, darcom z radov divákov a príspevku Medzinárodnej motocyklovej federácie (FIM). Staré mantinely sa podľa Búriho klubu podarilo odpredať za symbolickú cenu do Rumunska, vďaka čomu sa vyhli nákladom na ich zneškodnenie. Mantinely zostanú na svojom mieste počas celej sezóny, na jeseň ich zazimujú.

Podľa Búriho sú nové vaky mohutnejšie a silnejšie ako tie staré, vďaka čomu bude jazda pretekárov ešte bezpečnejšia. Nafukovacie mantinely totiž podľa jeho slov mnohokrát zachránili ak nie život, tak určite zdravie pretekárov. Na druhej strane však priznáva, že vďaka týmto bezpečnostným prvkom v zákrutách sú jazdci mnohokrát odvážnejší a viac riskujú, čo je divácky atraktívne.

"Momentálne sme zakúpili najkvalitnejšie, triedu A+. To sú nafukovacie mantinely, ktoré boli schválené iba minulý rok. Budú povinné pre organizátorov Speedway Grand Prix. Možno motyka vystrelí a budeme tu mať aj my Grand Prix o tri - štyri roky, toto je, dá sa povedať, taký prvý krok k tomu, aby sme to mohli tu organizovať," poznamenal Búri.

Ostrú skúšku zažijú bezpečnostné nafukovacie mantinely 7.apríla 2024, keď sú na programe prvé preteky sezóny medzinárodné majstrovstvá Slovenska aj s účasťou Martina Vaculíka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie