Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kuzminová strávi viac času na strelniciach
Zdielať na

Kuzminová strávi viac času na strelniciach

Slovenský zväz biatlonu (SZB) zhodnotil sezónu 2010/2011 ako úspešnú.

Prezident SZB Ján Hyža vyslovil spokojnosť najmä s výkonmi Anastasie Kuzminovej. Najlepšia slovenská športovkyňa za uplynulý rok vo Svetovom pohári dvakrát triumfovala (v rýchlostných a stíhacích pretekoch) a celkovo obsadila 9. miesto. Na vrcholnom podujatí sezóny - majstrovstvách sveta v ruskom Chanty-Mansijsku získala bronzovú medailu v rýchlostných pretekoch. "Výsledky počas sezóny v kategórii žien prekonali naše očakávania i ciele. Máme jednu pretekárku svetovej extratriedy - Anastasiu Kuzminovú a ďalšiu - Janu Gerekovú zo svetovej triedy. Muži nepodávali v odchádzajúcej sezóne svetové výkony, no mali na to objektívne príčiny, či už rôzne choroby, alebo krádež zbrane. Aj preto sú ich výsledky rozpačité. Družstvo mužov je však vyrovnané. Biatlonisti sa v ďalšom ročníku musia pobiť o miesto vo Svetovom pohári, nakoľko máme iba tri miestenky, pokým ženy dostanú až päť," vyjadril sa na margo skončenej biatlonovej sezóny na utorkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici prezident Slovenského zväzu biatlonu Ján Hyža.

Sezónu hodnotila aj členka armádnej Dukly a naša najúspešnejšia biatlonistka Anastasia Kuzminová. A označila ju rovnako ako úspešnú. "Po vydarenej olympiáde vo Vancouveri som si so sebou niesla do tejto sezóny veľkú zodpovednosť. Celú prípravu sme podriadili tomu, aby boli dobré výsledky. Chceli sme byť vo Svetovom pohári na pódiu a stabilizovať výkony. Sezóna bola podľa mňa úspešná, aj keď sa vyskytli preteky, od ktorých som očakávala viac," skonštatovala Kuzminová. Slovenka s ruskými koreňmi vynikala v sezóne 2010/2011 najmä bežecky. Počas nej zmenila streleckého trénera, Juraja Sanitru nahradil Alexandr Chlusovič. Aj keď nový kouč veľké zmeny v príprave neurobil, slovenskú biatlonistku veľakrát sklamala práve streľba. "Nemôžem povedať, že streľba bola vynikajúca. Sú tu rezervy. Streleckého trénera, ani svoj vlastný tím však nebudem meniť do budúcej sezóny. Vieme o problémoch so streľbou, sú to iba maličkosti, ktoré sa pokúsime odstrániť,“ vyjadrila sa Kuzminová, u ktorej má Chlusovič stopercentnú dôveru.

Úspešná slovenská biatlonistka strávi najbližšie dni doma v rodnom Ťumene s rodinou a 10. mája ju čakajú exhibičné preteky v Moskve na olympijskom štadióne, kde sa bude pretekať v tzv. super šprintoch. Potom sa presunie na Kamčatku, kde sa konajú ďalšie exhibičné biatlonové preteky. Letnú prípravu zatiaľ iba plánuje. A to tak, aby v budúcej sezóne získala do svojej kolekcie (striebro z MS 2010 a bronz z MS 2011) aj zlatú medailu z MS 2012.

Do užšej svetovej špičky sa v sezóne 2010/2011 nakukla aj druhá najlepšia slovenská biatlonistka súčasnosti Jana Gereková. Zaujala hlavne na majstrovstvách sveta v Ruskum, a to ôsmym miestom v stíhacích pretekoch. Zdravotné problémy jej znemožnili v ďalšom priebehu šampionátu dosiahnuť podobný, prípadne ešte výraznejší úspech. Celkovo vo Svetovom pohári obsadila 41. miesto. "Bola to moja najúspešnejšia sezóna. Prvýkrát sa mi podarilo bodovať v prvej desiatke. Je to moje doterajšie maximum. Škoda, že som na majstrovstvách sveta ochorela pred pretekmi s hromadným štartom. Práve tam mi totiž forma kulminovala. Dostala som vírus, musela som brať antibiotiká a nemohla som podať výkon, aký som chcela. Napriek tom výsledky z práve skončenej sezóny sú prísľubom do budúcnosti. Chcem ísť vyššie a verím, že dosiahnem ešte lepšie umiestnenia," uviedla na margo skončenej sezóny Jana Gereková.

sita - Zlato Kuzminovej

sita - Kuzminová v Osle

SITA - Kuzminová v Osle

TASR - Strieborná Kuzminová v Antholzi

SITA - Kuzminová - športovec roka 2010

TASR