Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zlatá stíhačka Kuzminovej
Zdielať na

Zlatá stíhačka Kuzminovej

Zdroj: sita - Kuzminová v Osle

Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová dosiahla ďalší skvelý úspech, v sobotňajších stíhacích pretekoch na 10 km v rámci finálového 9. kola Svetového pohára 2010/2011 v nórskom Holmenkollene vystúpila na najvyšší stupienok.

Pre 26-ročnú rodáčku z ruského Ťumenu je to tretie víťazstvo v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do hodnotenia bojov o krištáľové glóbusy, celkovo sa na pódium pre medailistov dostala desiatykrát. Najúspešnejšia športovkyňa Slovenska za rok 2010 predtým dominovala na minuloročných ZOH vo Vancouveri aj v pretekoch SP 2010/2011 v rakúskom Hochfilzene, v oboch prípadoch išlo o šprint.

"Je to skvelé, super záver sezóny. Všetci sa veľmi tešíme. Sme veľmi radi, že vyhrala slovenská reprezentantka. Priebeh pretekov pripomínal presýpacie hodiny. Nasťa zvládla zo všetkých pretekov v popredí najlepšie záverečnú streleckú položku a potom si už vychutnala víťazstvo. Určite je veľmi spokojná a už sa teší na nedeľňajšie vyvrcholenie sezóny, preteky s hromadným štartom," povedal ústredný tréner slovenskej biatlonovej reprezentácie Milan Gašperčík a pokračoval: "Nasťa sa v predchádzajúcich pretekoch trochu trápila so streľbou, teraz jej to však vyšlo. Na strelnici dosť fúkalo, bolo to preto najmä o tom, kto dnes urobí najmenej chýb. Sme veľmi radi, že to napokon vyšlo na ňu a poslednú položku v stoji zvládla stopercentne."

"Som šťastná, že som späť na stupňoch víťazov, najmä ak je to vo finále Svetového pohára. Pri niektorých z mojich minulých štartov som nemala šťastie pri streľbe, no dnes moja streľba vyzerala celkom dobre... Po dvoch úvodných chybách a trestných okruhoch som trochu zvoľnila, čo mi pomohlo lepšie sa skoncentrovať na streľbu, ktorá bol dnes veľmi dôležitá," skonštatoval Kuzminová, ktorá naposledy triumfovala v decembri v šprinte v Hochfilzene.

Druhá Slovenka v 59-člennom štartovom poli Janka Gereková obsadila s piatimi trestnými okruhmi 37. miesto s takmer štvorminútovým mankom na Kuzminovú. Dvojnásobná medailistka zo ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri Kuzminová odsunula v sobotu na druhú pozíciu Bielorusku Darju Domračevovú, tretia dobehla do cieľa Nemka Andrea Henkelová. Jej krajanka Magdalena Neunerová, ktorá vyhrala štvrtkové rýchlostné preteky a na štart mala vybehnúť z prvej priečky s 31-sekundovým náskokom pred Nórkou Torou Bergerovou, napokon pre fyzickú vyčerpanosť nenastúpila a uľahčila tak prácu svojim súperkám. Jej neúčasť tiež rozhodla o tom, že malý glóbus pre najlepšiu ženu hodnotenia stíhacích pretekov v aktuálnej sezóne patrí Fínke Kaise Mäkäräinenovej, ktorú v sobotu klasifikovali na predmestí nórskej metropoly Oslo na štvrtej pozícii. O veľkom krištáľovom glóbuse pre najlepšiu pretekárku celej sezóny ešte nie je rozhodnuté. Mäkäräinenová má 41-bodový náskok pred druhou Bergerovou, v hre sú ešte aj Švédka Helena Ekholmová a Nemka Henkelová. Obhajkyňa celkového prvenstva vo Svetovom pohári Neunerová je už z hry von, pretože jej súčasné manko predstavuje 65 bodov.

Kuzminová vybiehala na trať pri neúčasti spomenutej Neunerovej ako tretia, už po prvej streleckej položke sa však prepracovala na čelo. Na ďalších dvoch streľbách urobila celkovo tri chyby, stále sa však bežecky dokázala držať na medailových pozíciách. Na štvrtú položku v stoji prišla ako tretia v poradí, vybielila všetkých päť terčíkov a keďže obe súperky pred ňou Henkelová a Domračevová urobili po dve chyby, dostala sa na 1. miesto o 23,3 sekundy pred nemeckú reprezentantku. Tento náskok si potom v záverečnom kole dokázala udržať. Kuzminová sa vďaka sobotňajšiemu 60-bodovému zisku dostala v hodnotení SP na priebežnú 9. priečku, v konečnom poradí stíhačky obsadila 10. miesto.

Výsledky - stíhacie preteky - ženy:

1. Anastasia Kuzminová (SR) 33:42,5 min (3 trestné okruhy), 2. Darja Domračevová (Biel.) +23,1 s (5), 3. Andrea Henkelová (Nem.) +27,6 (3), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +45,5 (3), 5. Jekaterina Jurlovová (Rus.) +59,5 (2), 6. Miriam Gössnerová (Nem.) +1:11,2 min (4), 7. Selina Gasparinová (Švaj.) +1:17,3 (3), 8. Tora Bergerová (Nór.) +1:19,9 (6), 9. Svetlana Slepcovová (Rus.) +1:20,9 (4), 10. Vita Semerenková (Ukr.) +1:38,9 (4), ... 37. Janka Gereková (SR) +3:53,4 (5).