Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
So zlomeninou kľúčnej kosti čakali na vrtuľník. Ako zachraňovali dva dni českých horolezcov?
Zdielať na

So zlomeninou kľúčnej kosti čakali na vrtuľník. Ako zachraňovali dva dni českých horolezcov?

Zdroj: Facebook

LIENZ / Krv z rany na píšťale jedného horolezca vytvárala červenú stopu v snehu a druhý prežíval obrovské bolesti aj pri snahe vojsť do spacáka. Napriek tomu uistili rakúskych záchranárov, že ich zranenia nie sú také vážne a majú dosť potravín.

Dvojicu zranených českých horolezcov, ktorí minulú nedeľu uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sa podarilo zachrániť až v utorok. Muži vo veku 25 a 39 rokov sa nachádzali v prístrešku vo výške 3205 metrov nad morom. Policajný vrtuľník ich zviezol pomocou lana do nižšej nadmorskej výšky, kde ich vyzdvihol záchranársky vrtuľník.

Horolezci v nedeľu v núdzovom telefonáte oznámili, že pri páde skaly v severnej stene Grossglocknera utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku - kovového kontajnera. Pre silný vietor nevyšli pokusy o záchranu vrtuľníkom v nedeľu a v pondelok, hoci vrtuľník sa k nim priblížil na asi 20 metrov. Vietor však bol prisilný. 

V silnom vetre spadli asi tri skaly, no trafili ich a spôsobili vážne úrazy. "Palonc schytal kameň do prilby, David do ramena. Asi to bol ten istý kameň. David absorboval celú energiu nárazu, má zlomenú kľúčnu kosť, ktorá sa tlačí na povrch, a taktiež to postihlo tri jeho stavce. David sa chvíľu nehýbe a vyzerá to na KO. Postupne skúša prsty, nohy, ruky a zdvíha sa. Zlaňujeme ďalšie dve dĺžky, obaja vážne zranení a otrasení," odhalili na instagramovej stránke Palonc Adventure detaily z drámy v Alpách.

Kým fanúšikovia na Slovensku a v Česku riešili, akej sú zranení horolezci národnosti, v Alpách prežívali dobrodruhovia hrozné chvíle. "Máme dve otvorené rany, niekoľko zlomenín, Dávid nezdvihne jednu ruku a vonku je pekelný vietor," zhodnotili na stránke, ktorú spravuje známy český horolezec Pavel Paloncý. "Žiadame o pomoc a o 36 hodín nás vrtuľník zachraňuje."

"Nasunutie sa do do spacáku s otvorenou zlomeninou kľúčnej kosti a neúplnými stavcami nie je vôbec jednoduché. David evidentne trpí stále viac. Každý malý pohyb hrudníka, každé zdvihnutie hlavy spôsobuje bolesť, ale drží sa statočne. Nakoniec nás v utorok ráno vrtuľník na štvrtý pokus vyťahuje na lane a prepravuje do nemocnice v Lienzi. Tam sa potvrdilo, čo sme tušili - Paloncovi zašili 15 cm veľkú ranu na nohe a David podstúpil operáciu otvorenej zlomenej kľúčnej kosti."

Najčítanejšie