Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Barteková je prvýkrát kráľovná slovenského športu, Lohyňa medzi legendami
Zdielať na

Barteková je prvýkrát kráľovná slovenského športu, Lohyňa medzi legendami

BRATISLAVA /  Strelkyňa Danka Baretková a futbaloví reprezentanti získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v tradičnej novinárskej ankete Športovec roka 2023. Barteková sa dostala na najvyšší stupienok premiérovo v kariére. Druhá skončila obhajkyňa triumfu lyžiarka Petra Vlhová, tretí bol futbalista Stanislav Lobotka. Výsledky ankety Klubu športových redaktorov (KŠR) vyhlásili na slávnostnom galavečere v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave.

Barteková, ktorá získala v streleckom svete v skeete unikátne double majsterky sveta a Európy, sa medzi najúspešnejších športovcov roka dostala tretíkrát. Po 3. mieste v olympijskom roku 2012 a ôsmom v roku 2019 sa stala prvýkrát víťazkou ankety. Tridsaťdeväťročná členka Športového centra polície je po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) treťou strelkyňou, ktorá triumfovala v ankete KŠR. Zvíťazila v nej o 72 bodov pred Vlhovou, ktorá vyhrala predchádzajúce štyri ročníky ankety. Barteková dostala 1187 bodov, Vlhová 1115. Meno víťazky chýbalo na dvoch zo 129 platných hlasovacích lístkov, obhajkyňa prvenstva bola na všetkých.

"Priznám sa, že som si netrúfala ani myslieť na to, že by som zosadila z trónu Peťu Vlhovú. V predošlých rokoch som viac cien odovzdávala ako prijímala, o víťazstve v ankete som začala rozmýšľať až po majstrovstvách Európy. Potom som si začala uvedomovať, že je to naozaj silný rok a moje úspechy by mohli zarezonovať," povedala na slávnostnom ceremoniáli. Na viac ako 100 hlasovacích lístkoch (105) bol aj tretí v ankete Lobotka. "Chcem sa ospravedlniť, že sa nemôžem zúčastniť, ale nedovoľujú mi to klubové povinnosti. Ale touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali a ktorí ma podporovali. Toto ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa a tiež mi to dodáva veľa energie, aby som reprezentoval slovenský futbal a šport vo svete. Gratulujem všetkým oceneným," povedal Lobotka prostredníctvom video odkazu.

TASR

​Na štvrtej priečke sa umiestnila vodná slalomárka Eliška Mintálová. "Patriť medzi top športovcov na Slovensku je obrovská prestíž a som veľmi šťastná, že sa mi to podarilo. Verím, že v budúcnosti to vytiahnem na ten najvyšší stupienok, ale na to si ešte budeme musieť počkať," uviedla strieborná z MS v Londýne. Za ňou nasledovali plochodrážnik Martin Vaculík, atlétka Viktória Forsterová, futbalista Dávid Hancko, strelec Marián Kovačócy, mladá hokejistka Nela Lopušanová a elitnú desiatku uzavrel šprintér Ján Volko.

"Som naozaj poctený, že tu môžem stáť medzi najlepšími športovcami. Je to pre mňa veľký sviatok a veľmi sa teším. Zároveň je to veľký sviatok aj pre motoršport," povedal Vaculík.

Medzi kolektívmi suverénne triumfovali futbaloví reprezentanti SR, ktorí sa prebojovali na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2024. Anketu v kategórii kolektívov vyhrali šiestykrát po rokoch 2009, 2010, 2014, 2015 a 2020 a v počte triumfov sa vyrovnali hokejovej reprezentácii Slovenska. Rekordérom zostáva s ôsmimi triumfami štvorkajak SR v rôznom zložení a na rôznych dištanciách. Na ďalších priečkach skončili futbalisti Slovana Bratislava a hokejová reprezentácia do 18 rokov.

"Som šťastný a som rád, že sme potešili hráčov a realizačný tím. Najviac som však šťastný z toho, že sme potešili ľudí, aj keď nám spočiatku neverili. Našiel som mužstvo, ktoré ma nasledovalo a robilo všetko, čo sme si povedali. Postupne prišli dobré výkony i výsledky a na konci kvalifikácie sme dokázali zaplniť štadión," povedal tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.

Paralympionikom roka sa stal Radoslav Malenovský, ktorý vybojoval v peruánskej Lime titul majstra sveta v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40. Pre 37-ročného člena Športového centra polície ide o premiérový triumf v ankete. "Ďakujem veľmi pekne, že som sa mohlo posadiť medzi také veľké mená, ktoré tu sú. Je to úžasný pocit a pocta. Chcem sa poďakovať v prvom rade mojim rodičom a všetkým za podporu," povedal.

Na ďalších dvoch priečkach skončili paracyklista Jozef Metelka a parastrelkyňa Veronika Vadovičová. Za paralympijský kolektív roka vyhlásili družstvo parahokejistov, ktoré postúpilo rovnako ako v ankete druhí curleri na vozíku do elitnej kategórie majstrovstiev sveta.

Ocenenie Športová legenda, ktorú určuje KŠR, tento rok dostala najväčšia osobnosť slovenského zápasenia Jozef Lohyňa. V zbierke trofejí má nielen bronzovú olympijskú medailu zo Soulu 1988, ale ako jediný zo zápasníkov na Slovensku a v Česku aj titul majstra sveta vo voľnom štýle, ktorý si vybojoval v roku 1990 v Tokiu. Stal sa vďaka nemu aj Športovcom roka 1990. Mnohonásobného medailistu z vrcholných súťaží a vlajkonosiča čs. výpravy na otvorení OH 1992 a slovenskej výpravy na otvorení OH 1996 zvolili za najúspešnejšieho zápasníka 20. storočia. "Samozrejme, že ma potešilo zaradenie medzi legendy slovenského športu. Moja kariéra bola bohatá a dlhá, najcennejšie sú pre mňa prvé medaily a olympijský bronz v Soule, potom titul majstra sveta. Som na žinenke, mám svoju akadémiu a venujem sa deťom aj dospelým," povedal.

V kategórii Talent roka získali ocenenia džudistka Patrícia Tománková za letné športy a hokejistka Nela Lopušanová za zimné. Čoskoro 16-ročná Lopušanová sa dostala aj do elitnej desiatky ankety Športovec roka ako suverénne najmladšia laureátka.

Klub športových redaktorov udelil Cenu Štefana Mašlonku za poskytnutie najlepších tlačových služieb v roku 2023 Slovenskému futbalovému zväzu.

V tohtoročnej ankete hlasovalo okopy 129 športových novinárov a členov Klubu športových redaktorov. Hlasy dostalo 64 jednotlivcov a 19 kolektívov. Bartekovú zaradilo na 1. miesto 80 žurnalistov, Vlhovú 33, Lobotku 11. Na prvých priečkach sa u hlasujúcich objavili aj Eliška Mintálová, Martin Vaculík, Dávid Hancko a Marianna Jagerčíková.

Až 105 hlasujúci dalo medzi kolektívmi na 1. miesto futbalovú reprezentáciu. Futbalový Slovan Bratislava sa ocitol na 1. priečke 11-krát. Zaujímavosťou je, že hlasujúci hokejovú osemnástku zaradili na druhú či tretiu priečku, najvyššie sa neocitla na rozdiel od družstva strelkýň v skeete, florbalistiek Slovenska, hádzanárok Iuventy Michalovce, volejbalistiek Slovenska či tenistiek Slovenska ani raz.