Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Florbalisti Tsunami Záhorská Bystrica oslavujú double
Zdielať na

Florbalisti Tsunami Záhorská Bystrica oslavujú double

KOŠICE / Na kráľovskom tróne slovenského florbalu nič nové. Tím Tsunami Záhorská Bystrica obhájil titul, keď vo finálovej sérii zdolal košické Florko v najkratšom možnom čase, 3:0 na zápasy.

O majstrovi rozhodol v druhej minúte predĺženia mladý útočník Dávid Leskovský. A mal celkom jasnú predstavu o tom, ako svoj životný gól oslávi. "Nejaký doutník si kúpime a také klasické oslavy, športové," povedal Dávid Leskovský.

Podľa hrajúceho trénera Tsunami Martina Kuboviča sa napriek jednoznačne vyzerajúcemu priebehu finále potvrdili slová o náročnosti obhajoby titulu. "Tímy si na nás dávali pozor a bolo to náročnejšie," tvrdí tréner Tsunami Záhorská Bystrica Martin Kubovič.

A určite náročná bola aj majstrovská cesta z Košíc do Bratislavy. "Rozmýšľali sme, že oslávime tu, ale doma je to doma. Cesta bude určite divoká," dodal Kubovič.

Na rade boli najskôr juniori

Ešte pred obhajobou titulu mužských majstrov dokázal trénerský triumvirát Kubovič-Horecký-Hujo pripraviť svojich zverencov na majstrovskej úrovni aj v kategórii juniorov. V náročnej a kvalitnej finálovej sérii Extraligy juniorov s obhajcom titulu FaBK ATU Košice na konci zápasov až trikrát delil súperov jeden gól (výsledky zápasov z pohľadu Tsunami 5:6, 6:5, 7:4, 6:5sn). Dráma so samostatnými nájazdmi a so šťastným koncom 6:5 sn pre Tsunami v zápase, ktorým hráči potvrdili zisk titulu, bude ešte dlho v hlavách jednotlivých aktérov a divákov.

Ako Stanislav Hujo povedal: "Bola to skvelá séria so skvelými hráčmi z Košíc. Naši hráči trpezlivo išli počas celej sezóny za spoločným cieľom - ziskom titulu. Vo finále oplatili ATU dve tesné prehry zo základnej časti súťaže. Úžasný kolektív, široká základňa, previazanosť s mužským tímom, trénersky a hráčsky, boli tými faktormi, ktoré potvrdili kvalitu Tsunami aj v juniorskej kategórii.“

V nasledujúcich dňoch sa ale mladí majstri museli v oslavách krotiť, pretože ešte nebolo všetko hotové. Časť hráčov juniorky hrala pravidelne aj v mužskej kategórii. Tsunami malo pred sebou spomenuté finále s FK Florko Košice.

S rešpektom k súperovi, ale so zdravým sebavedomím obhajcov titulu, začalo Tsunami finálové súboje presvedčivým víťazstvom 8:2. Ďalšie dva zápasy už boli vyrovnanejšie, v jednom rozhodli samostatné nájazdy 6:5sn, a v tom
poslednom sa odohral naozaj na srdce útočiaci koniec. V pozícii domácich hrajúce Florko dokázalo vyrovnať 13 sekúnd pred koncom.


​Oslavy museli počkať

Majstrovské oslavy museli počkať, v tej chvíli si nikto netrúfol odhadovať, či sa séria presunie späť na západ Slovenska alebo na palubovke prepukne radosť hráčov zo Záhorskej Bystrice a ich fanúšikov, ktorí ich prišli podporiť do Košíc. Predĺženie však nakoniec netrvalo dlho a so zviazanými rukami sa vysporiadalo lepšie Tsunami – 9:8 po predĺžení.

Hneď vzápätí sa naplno rozbehli oslavy. Na ihrisku, v šatni, cestou domov sa ozývali hrdé výkriky: MAJSTRI, MAJSTRI, MAJSTRI! Hrdí majú byť na čo hlavne tréneri Kubovič (hrajúci tréner)-Horecký(hrajúci tréner, kapitán tímu)-Hujo, pod ktorých vedením celá Záhorská Bystrica a fanúšikovia Tsunami aj z iných časti Bratislavského regiónu môžu nahlas hovoriť: SME DVOJNÁSOBNÍ MAJSTRI.

Slovami Martina Kuboviča a Jakuba Horeckého: "Ďakujeme všetkým chalanom za fantasticky odmakanú sezónu. Viac sme získať nemohli: obhájený titul a premiérový zlatý pohár v junioroch. Šťastie prialo pripraveným.“
Oslavy neskončili, budú pokračovať.

Tsunami v tejto sezóne ale ešte nekončí. Má pred sebou možnosť v máji/júni zabojovať o medaile na celoslovenských turnajoch/majstrovstvách mládeže. A po nich v lete už nastane čas na prípravu na ďalšiu sezónu, v ktorej sa majstri, okrem obhajoby svojich titulov, pokúsia nadviazať na úspech z augusta minulého roka, kedy sa vďaka víťazstvu na mužskom turnaji majstrov Euro Floorball Challenge dostali do spoločnosti špičkových tímov ešte na vyššej úrovni – v októbri sa predstavia na Euro Floorball Cup-e.

Nielen športový význam

Všetko snaženie v klube nemá iba športový význam. To, o čo sa Tsunami so svojimi fanúšikmi delí, nie je len radosť z hry. V roku 2013 nadviazalo spoluprácu s Organizáciou muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike, celoslovenským občianskym združením združujúcim ľudí s rôznymi druhmi nervovosvalových ochorení, ktoré spôsobujú odkázanosť na pohyb pomocou vozíkov.

Títo ľudia sú pre Tsunami jasnou inšpiráciou, ako sa nevzdávať a neprestať na sebe pracovať. Od sezóny 2013/2014 pod názvom TSUNAMI SCORE AND HELP / SKÓRUJ A POMÁHAJ, poukazuje Tsunami na účet OMD v SR 50 centov za každý gól v súperovej sieti v ligovej súťaži a prikladá ruku k materiálnemu zabezpečeniu organizácie letných táborov OMD a florbalovým zápoleniam vo florbale na elektrických vozíkoch.

Súvisiace články