Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Amstel Gold Race pre Dána Valgrena, skvelý Peter Sagan na 4. mieste
Zdielať na

Amstel Gold Race pre Dána Valgrena, skvelý Peter Sagan na 4. mieste

VALKENBURG / Dánsky cyklista Michael Valgren z tímu Astana sa stal víťazom 53. ročníka jednorazových pretekov Amstel Gold Race v Holandsku, ktoré sú prvou z trojice prestížnych tzv. ardénskych klasík. V záverečnom špurte 263 km dlhej klasiky Valgren zdolal Čecha Romana Kreuzigera (Astana). Po tretie miesto si s minimálnym odstupom došprintoval dvojnásobný víťaz tohto podujatia Talian Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida). Slovák Peter Sagan skončil štvrtý.

Líder tímu Bora-Hansgrohe až do záverečných 2 km bojoval o víťazstvo. Napokon neustrážil útok dvojice Michael Valgren - Roman Kreuziger, neskôr mu ušiel aj Enrico Gasparotto a finišoval na 4. mieste. Sagan pred týždňom ovládol najprestížnejší a zrejme aj najťažší monument Paríž-Roubaix a v závere jarnej sezóny populárnych jednorazoviek opäť ukázal výbornú formu.

Preteky Amstel Gold Race nepatria do tradičného repertoáru trojnásobného a úradujúceho majstra sveta P. Sagana, objavil sa na nich iba po štvrtý raz a po štvorročnej pauze. Na jedinej holandskej klasike v kalendári WorldTour cyklisti prekonali 263 km na cestách v regióne Limburg medzi Maastrichtom a Valkenburgom. Celkovo na 35 menších, ale prudkých kopčekoch nastúpali 3449 m. Legendárny kopec Cauberg (dĺžka 800 n, priemer 6,5%) pelotón absolvoval trikrát, kedysi sa na jeho vrchole aj finišovalo, ale aktuálne v záverečnom 16 km dlhom okruhu to boli už len dve stúpania - Geulhemmerberg (dĺžka: 1200 m, priemerný sklon 4,6 %) a Bemelerberg (dĺžka: 900 m; priemerný sklon: 4,5 %).

Podujatie Amstel Gold Race bolo prvým z tria prestížnych tzv. Ardénskych klasík, kde si špecialisti na jednorazové preteky v rozpätí siedmich dní pravidelne merajú sily nielen medzi sebou, ale aj vrchárskou elitou. Ďalšími dvoma sú Valónsky šíp (18. 4.) a Liége-Bastogne-Liége (22. 4.) v susednom Belgicku.

Výsledky:

Amstel Gold Race 2018 (Maastricht - Berg en Terblijt, 263 km): 1. Michael Valgren (Dán.) Astana, 2. Roman Kreuziger (ČR) Mitchelton-Scott - rovnaký čas, 3. Enrico Gasparotto (Tal.) Bahrain-Merida, 4. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 6. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal

Súvisiace články

Najčítanejšie