Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trať pre Vlhovú na mieru? V Pekingu ich budú stavať technici z Jasnej
Zdielať na

Trať pre Vlhovú na mieru? V Pekingu ich budú stavať technici z Jasnej

BRATISLAVA/JASNÁ / V Európe patria medzi špičku a niet divu, že ich šikovnosť si všimli aj v Ázii. Po prvý raz preto dostali olympijskú pozvánku aj slovenskí technici, ktorí budú v Pekingu pripravovať trate pre zjazdových lyžiarov. Okrem reprezentácie našej krajiny tak môžeme získať ešte jednu veľkú výhodu.

Po seriáli prestížnych pretekov na starom kontinente, prišla pre našich technikov aj pozvánka z ďalekej Číny.  Jedenásť statočných pred niekoľkými dňami zamierilo do Pekingu, kde ihneď začali s tým, prečo ich na športové podujatie roka volali. "Podieľame sa na príprave pretekových tratí, ich údržbe a celkovej príprave na olympijské hry," hovorí Michal Mrázik, špecialista prípravy zjazdových tratí. 

Ide o špičkových odborníkov, ktorí si túto poctu zaslúžili za roky kvalitnej práce. "Od žiackych pretekov tu robili všetky preteky až to vyvrcholilo dvoma svetovými pohármi," hovorí vedúci lyžiarskych tratí Jasná, Maroš Kupčo. "Asi je to aj dobrým signálom, že keď to robíme na Slovensku, tak to robíme dobre a preto aj Medzinárodná lyžiarska federácia dala dôveru týmto našim technikom," povedal pre televíziu JOJ generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Aj vďaka nim by sme mohli mať o niečo bližšie k organizácii ďalších významných pretekov. "Dáva to záruku na usporiadanie ďalších svetových pohárov," dodáva Kupčo. 

Títo Liptáci reprezentovali Slovensko nielen v Jasnej, ale aj v českom Špindlerovom Mlýne a chorvátskom Záhrebe, no teraz na nich čaká prvá exotická výzva. Ešteže si na ňu Číňania netrúfli sami. "Neviem, ako by to dopadlo, keby to robili sami, ale je tam medzinárodný tím ľudí z celého sveta a sľubuje to vysokú kvalitu," hovorí Michal Mrázik. 

Informácie o zjazdovkách a kvalite snehu určite potešia aj našich lyžiarov na čele s Petrou Vlhovou, pre ktorých je olympijský Peking veľká neznáma. "Tým, že sme nemali možnosť cestovať do Číny, že sme tie trate nevideli a ten sneh nepoznáme, myslím si, že pre všetkých našich alpských lyžiarov to bude vzácna rada," tvrdí Jozef Liba. 

Určite príde vhod najmä našej Petre, ktorá bude v hre až o štyri medaile. "S tímom sme v kontakte a pokiaľ bude možnosť, radi poskytneme každé informácie, ktoré sa budú dať," dodal Michal Mrázik. 

Súvisiace články