Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Armstrong túži ôsmykrát dobyť Tour de France
Zdielať na

Armstrong túži ôsmykrát dobyť Tour de France

Lance Armstrong to bez cyklistiky vydržal tri roky

Onedlho 37-ročný Texasan v sebe nedokázal udusiť túžbu po úspechoch a oficiálne oznámil návrat do profesionálneho pelotónu. "Som šťastný, že po rozhovore s mojimi deťmi, rodinou a blízkymi priateľmi môžem informovať o rozhodnutí vrátiť sa k profesionálnej cyklistike, aby som aj touto cestou opäť upozornil na rastúcu hrozbu rakoviny," uviedol vo vyhlásení Armstrong, ktorý sa svojho času vyliečil z rakoviny semenníkov a následne bezprecedentným spôsobom ovládol sedem ročníkov (1999 - 2005) najslávnejších cyklistických pretekov na svete. V jeho plánoch na budúcu sezónu prirodzene nechýba Tour de France a útok na ôsme žlté tričko, hoci práve z Francúzska sa po skončení jeho kariéry ozývali najostrejšie obvinenia z dopingu. "Pokúsim sa ôsmy raz vyhrať Tour de France," povedal rodák z Austinu v dlhšie avizovanom exkluzívnom rozhovore pre internetové vydanie časopisu Vanity Fair. Už teraz sa dá bez ohľadu na dátum hovoriť o najväčšej udalosti cyklistického a azda aj športového sveta v roku 2009. A pritom jej príčiny treba hľadať na olympijských hrách v Pekingu. Armstrong sa priznal najmä k inšpirácii nestarnúcou americkou plaveckou veteránkou Darou Torresovou, ktorá sa v Číne stala trojnásobnou striebornou medailistkou vo veku 41 rokov. "Pozrite sa na olympijské hry a na plavkyňu Daru Torresovú. V takej disciplíne, akou je 50 m voľným spôsobom, 41-ročná mamička dokázala, že to ide. Tá žena, čo vyhrala maratón (Rumunka Constantina Tomescová - pozn.), mala 38 rokov. Aj starší športovci sú schopní veľkých vecí. Spýtajte sa športových psychológov, povedia vám, že vyhovárať sa na vek, to sú len babské reči," vyhlásil Armstrong.

Zlom v jeho úvahách nastal, keď v auguste skončil prakticky bez prípravy druhý na pretekoch v horskej cyklistike Leadville Trail 100 v Colorado Rockies. Najpodstatnejším motívom je ale znovu vyslať odkaz ľuďom, ktorí trpia rakovinou. "Iba v tomto roku zomrie na túto chorobu na celom svete 8 miliónov ľudí. Milióny budú s ňou bojovať osamote, pretože sa stanú obeťami nie len rakoviny, ale aj ťažkej duševnej stigmy. Je čas postaviť sa rakovine na globálnej úrovni," povedal zakladateľ nadácie a iniciatívy LiveStrong, ktorému diagnostikovali rakovinu v roku 1996 a lekári mu dávali 50-percentnú šancu na prežitie. Zhubná choroba napadla aj jeho pľúca a mozog, absolvoval intenzívnu chemoterapiu, ktorá mu zachránila život.
Ďalším faktorom prekvapujúceho comebacku sú pochybovačské články a tvrdenia podkopávajúce čistotu jeho úspechov. Armstrong preto plánuje podrobne zdokumentovať svoju každodennú prípravu na videozáznam, ktorý by mohol poslúžiť na nakrútenie filmu. "O súčasnej generácii cyklistov sa hovorí ako o najčistejšej v histórii, o tej mojej zase ako o špinavej. Je to príležitosť otvorene ukázať, že nepodvádzam," prízvukoval Američan.
Podrobný plán súťažného návratu zverejní Armstrong 24. septembra v New Yorku, hlavným cieľom je Tour de France 2009. V doterajšej histórii pretekov sa iba jednému cyklistovi staršiemu ako 34 rokov podarilo zvíťaziť - v roku 1922 triumfoval 36-ročný Firmin Lambot. Armstrong by sa stal najstarším, 18. septembra oslávi 37 rokov. Napriek tomu sa chystá popreháňať po pyrenejských a alpských kopcoch mladých jazdcov, ktorí ho na tohtoročnej Tour veľmi nezaujali: "Nie je to tajomstvo. Tempo bolo slabé."
Armstrong dosiahol svoje triumfy na Tour de France vo farbách tímu US Postal, resp. Discovery Channel, ktorý už neexistuje. Keď sa objavili prvé správy o jeho návrate, automaticky sa začalo skloňovať meno zoskupenia Astana, kde pôsobí ako generálny manažér bývalý športový riaditeľ US Postal a Discovery Channel Johan Bruyneel. Ten síce pred oficiálnym Armstrongovým vyhlásením označil správy za fámy, ale zároveň uviedol: "Neviem si predstaviť, že v situácii, keď mám svoj tím, by si on obliekal dres CSC alebo Rabobanku."
Vedenie Astany sa však k Armstrongovi nehlási. "Nie je súčasťou nášho družstva. Tím Astana s ním nemá žiadne plány," reagoval v utorok tlačový hovorca kazašského zoskupenia so sídlom v Luxembursku Philippe Maertens na správu, s ktorou v pondelok vyrukoval Magazín VeloNews na svojej internetovej stránke. Armstrong mal vtedy ešte podľa anonymného zdroja štartovať za tím Astana na ďalších štyroch pretekoch v roku 2009 - Na Okolo Kalifornie, Paríž - Nice, Okolo Georgie (štát v USA, nie Gruzínsko) a na Dauphine-Libere. Maertens priznal, že šumy o návrate fenomenálneho Texasana kolujú v zákulisí už dlhší čas.
Ak Armstrong, respektíve jeho tím, nebude pozvaný na Tour de France 2009, je Američan pripravený obrátiť sa priamo na francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. "Už som s ním telefonoval," referoval cyklista známy svojím blízkym vzťahom s prezidentom USA Georgeom W. Bushom.