Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sestry Fialkové sa so Slovenským zväzom biatlonu dohodli. Cez víkend môžu štartovať
Zdielať na

Sestry Fialkové sa so Slovenským zväzom biatlonu dohodli. Cez víkend môžu štartovať

BRATISLAVA / Sestry Fialkové sa po niekoľkohodinovej mediácii so Slovenským zväzom biatlonu dohodli a podpísali zmluvu. Nastúpiť by teda mohli už najbližší víkend v Slovinsku. Počas dňa sa ich zastal aj minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Obaja podporili biatlonistky Paulínu a Ivonu Fialkové, ktoré sa nedokázali dohodnúť na zmluve o reprezentácii so Slovenským zväzom biatlonu (SZB).

V stredu večer, po niekoľkohodinovej mediácii medzi sestrami Fialkovými a Slovenským zväzom biatlonu došlo k dohode. K podpisu prišlo po mediačnom stretnutí na pôde Slovenského olympijského výboru, ktoré viedli viceprezidenti Jozef Gönci a Peter Korčok. Obe strany prišli na stretnutie v sprievode svojich právnych zástupcov. Vzhľadom na to, že sa na zmluve dohodli, "Fialky" môžu odcestovať na prvý svetový pohár v Pokljuky.

Na strane športovkýň boli aj minister obrany Peter Gajdoš a ministerka školstva Martina Lubyová. Obaja verili, že úspešné olympioničky budú môcť nastúpiť v národných farbách už na najbližších pretekoch Svetového pohára, ktoré sa uskutočnia od 2. do 9. decembra v slovinskej Pokljuke. 

"Zákaz reprezentovať Slovensko považujeme za absolútne neopodstatnený. Sestry Fialkové sú členkami VŠC Dukla Banská Bystrica a boli pripravované na to, aby mohli pôsobiť v národnom tíme. Do ich prípravy boli vložené nemalé prostriedky aj úsilie realizačného tímu. SZB by to mal zohľadniť aj pri svojom rozhodnutí. Slovensko nemôže hazardovať s takými športovkyňami, pretože ich nemáme nadbytok. Preto apelujem na SZB, aby zvrátil svoje rozhodnutie a zvíťazil zdravý rozum. Verím, že sa nájde kompromis, pretože naše talentované biatlonistky chcú reprezentovať Slovensko a my im to musíme umožniť," vyjadril sa Peter Gajdoš.

Podobný názor mala aj ministerka Lubyová, ktorá poukazovala na to, že je vo verejnom záujme, aby sestry Fialkové naďalej reprezentovali Slovensko. "Chceme vyzvať SZB, aby nebrzdil účasť našich športovkýň v reprezentácii. Ide o verejný záujem, keďže príprava športovkýň bola realizovaná masovo z verejných zdrojov. Peniaze daňových poplatníkov išli na prípravu sestier Fialkových a bolo by neprimerané, ak by ich pár bodov zmluvy delilo od reprezentácie. Chápem, že sa to musí vyriešiť a dohodnúť, ale tieto nároky sa môžu doriešiť aj po pretekoch," hovorila Martina Lubyová.

Súvisiace články