Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková je majsterka sveta v trape žien
Zdielať na

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková je majsterka sveta v trape žien

ČCHANGWON / Slovenská reprezentantka Zuzana Rehák Štefečeková na 52. majstrovstvách sveta v streľbe zo všetkých zbraní v kórejskom Čchangwone (2. - 14. 9. 2018) zvýraznila strieborný úspech svojho kolegu z ŠCP Bratislava Erika Vargu, keď získala zlatú medailu a takisto si vybojovala olympijskú miestenku. Rehák Štefečeková skompletizovala slovenskú medailovú zbierku na MS 2018 (1 - 1 - 1).

Zverenka trénera Branislava Slamku postúpila do finále trapu žien z 3. miesta, keď v kvalifikácii dosiahla 117 terčov (23-24-23-24-23), čo bolo o dva viac ako v apríli na pretekoch Svetového pohára v Čchangwone, na ktorých skončila deviata.

​Vo finále trafila 45 z 50 terčov, o svojom prvenstve napokon rozhodla v dodatočnom rozstrele s Číňankou Wang Siao-ťing (3:2) a po ôsmich rokoch sa druhýkrát v kariére tešila z titulu majsterky sveta.

"Od môjho prvého svetového titulu uplynulo už osem rokov, čo je nejaká chvíľa, ale dnešný úspech chutí skvele. Mojím cieľom bolo vybojovať si účasť na OH 2020 v Tokiu, čo sa mi podarilo, a preto mám veľkú radosť, že mám miestenku už vo vrecku. Vďaka nej si môžem lepšie naplánovať budúcu sezónu a nemusím cestovať na všetky podujatia v rôznych kútoch sveta. Každý vie, že ja s finále dosť bojujem. Môže to byť skvelé, ale aj skutočne zlé. Dnes platila prvá možnosť, mám za sebou zrejme moje najlepšie finále v kariére. Bolo to do konca otvorené a skutočne vzrušujúce. Myslím si, že nový formát súťaže funguje veľmi dobre," uviedla Z. Rehák Štefečeková pre oficiálny web ISSF.

Nitrianska rodáčka sa po stredajšej prvej časti dvojdňovej súťaže nachádzala na 7. priečke, keď trafila 70 zo 75 terčov. Obhajkyňa lanského bronzu potom vo štvrtok trafila 47 z 50, čo jej v súčte aj s predchádzajúcim dňom s prehľadom stačilo na prienik medzi finálovú šesticu. Vo finále síce netrafila hneď tretí a potom aj dvanásty terč, ale držala sa na popredných priečkach. Nič na tom nezmenilo ani zaváhanie pri 24. výstrele. Ďalších 16 úspešných terčov ju posunulo medzi dvojicu bojujúcu o zlato, to už mala istotu miestenky na OH v Tokiu, ktorú získali prvé štyri z konečného poradia. Skoré zaváhanie čínskej súperky v poslednej desiatke terčov na chvíľu vyšvihlo Slovenku na čelo, ale o dva terče neskôr spravila chybu aj ona a boli na tom rovnako. Drámu ako lusk ponúkli aktérky v závere. Najskôr minula 34-ročná slovenská brokárka a všetko mala vo svojich rukách Wang Siao-ťing, ale ponúknutú šancu na titul nevyužila, a tak sa išlo do rozstrelu. V ňom bola slovenská trapistka stopercentná, kým jej konkurentka netrafila tretí terč, a tak je Rehák Štefečeková po triumfoch na MS 2010 v Mníchove a 2018 v Čchangwone dvojnásobnou svetovou šampiónkou. Celkovo je to pre ňu z tohto podujatia piata individuálna medaila medzi ženami (2 - 1 - 2). V minulosti bola zlatá v Mníchove 2010, strieborná v Belehrade 2011, bronzová v Nikózii 2003 a v Moskve 2017.

Pre dvojnásobnú striebornú olympijskú medailistku je to v roku 2018 to tretí individuálny kov (1 - 1 - 1), okrem toho má v mixe dve pódiové umiestnenia z ME (1 - 1 - 0) a dve zo SP (2 - 0 - 0). Túto zbierku ešte môže v Čchangwone rozšíriť, keďže sa predstaví po boku Erika Vargu aj v tímovom mixe. V ňom na tamojšej strelnici triumfovali v apríli na pretekoch Svetového pohára.

Rehák Štefečeková si celkovo vybojovala zatiaľ 35 individuálnych cenných kovov z vrcholných podujatí, ako sú OH, MS, ME a SP (11 - 12 - 12), z toho tridsaťtri seniorských (11 - 12 - 10). Jednu medailu má z dvojitého trapu, ostatné sú z disciplíny trap.

"Bola to dráma. Také vysoké čísla, ako dosahovali finalistky, si nepamätám. O prvých vypadávajúcich rozhodovali jeden - dva terče. Keď skončila v súťaži Španielka Martínezová, začala sa rysovať olympijská miestenka. Keď už bolo jasné, že je takpovediac vo vrecku, tak bolo treba ešte zabojovať o medailu. Zuzka dala v závere Číňanke šancu na zlato, ale tá ju nevyužila. V ďalšom priebehu potvrdila, že jej titul patrí oprávnene. Máme z neho obrovskú radosť," povedal pre agentúru SITA reprezentačný kouč Branislav Slamka a pokračoval: "Wang mala vynikajúcu prvú polovicu, potom začali na jej konte pribúdať chyby. Zrejme ju premohla nervozita, čo sa aj prejavilo, keď nezužitkovala možnosť rozhodnúť finále. Zuzka sa dokázala lepšie koncentrovať. Už v základnú časť vrátane rozstrelu o pozíciu pred finále zvládla v pohode, vo finále strieľala excelentne."

Slamka verí, že jeho zverenci ešte nepovedali na MS 2018 posledné slovo: "Teraz opadlo napätie. Do tímového mixu môžu ísť uvoľnene. Verím, že ešte zabojujú a podajú svoje optimálne výkony. Základ bude prebojovať sa do finále."

Nepodarilo sa to len Zdeňkovi Čadekovi (1147).

Slovensko má po štvrtku v zbierke tri cenné kovy z MS 2018, okrem dvoch spomenutých z trapu aj bronz Daniely Demjén Peškovej zo športovej pušky 60.

Pozrite si archívnu reportáž o úspešnej strelkyni: 

Súvisiace články