Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počuli ste o ekologickom behu? Spája jogging a zdvíhanie odpadkov
Zdielať na

Počuli ste o ekologickom behu? Spája jogging a zdvíhanie odpadkov

SLOVENSKO / SVET / Športom k čistejšiemu životnému prostrediu. Aj tak by sa dal v krátkosti zhrnúť nový druh ekologického behu, ktorý sa zo Švédska postupne šíri do celého sveta. Nazvali ho plogging. Je to spojenie klasického joggingu, teda pomalého behu a zdvíhania odpadkov, po ktoré sa majú ľudia zohýbať v podrepe, alebo urobiť výpad. Vďaka tomu správne posilňujú svoje svaly a i keď s prestávkami zabehnú možno o kilometer menšiu vzdialenosť.

Za pol hodinu údajne spálite pri tomto športe približne rovnaký počet kalórií, ako keby ste sa nezastavovali vôbec. Vypočítala to špeciálna mobilná aplikácia, ktorú si už ekologickí bežci môžu stiahnuť do mobilu a presne sledovať svoj športový výkon.

Určite sa zhodneme, že je to vynikajúci nápad. Podľa nášho olympíjskeho bežca, Marcela Matanina, by sa však na Slovensku medzi bežcami asi neujal. "Určite niečo také nikto nepreferuje, pretože pokiaľ chce bežať, tak beží a nezastavuje sa. Potom sa samozrejme pripájajú aj iné veci, ale v samostatnom tréningu. Viem si to predstaviť pri pomalom tréningu," hovorí bežecký tréner a olympionik Marcel Matanin.

Plogging je šport, ktorý pravdepodobne osloví skôr rekreačných športovcov. Ale mohol by k športu prilákať aj tých, ktorí sa nehýbu vôbec. Pre telo je prospešná aj obyčajná pomalá prechádzka. Dôležité je, že je na čerstvom vzduchu a vďaka drepom a výpadom, to môže byť aj príjemná makačka s ekologickým benefitom.

V niektorých slovenských mestách by sme potrebovali takéto ploggingové maratóny, aby sme vyzbierali tony odpadkov.

Tomuto športu sa už niekoľko rokov venuje aj náš kolega Juraj Hajdin. "Pravidelne, môžem povedať, že každý deň, vreco vrecúška, recyklujem plasty, najhoršie je to v okolí zastávok, cigarety a obaly z mentolových cukríkov," hovorí redaktor TV JOJ Juraj Hajdin.

Ak dnes alebo zajtra, pôjdete na autobus, alebo na nákup do neďalekého obchodu, môžete to vyskúšať.

Súvisiace články