Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vlhovej jazda nevyšla. Dve drobné zakopnutia ju posunuli mimo medailí
Zdielať na

Vlhovej jazda nevyšla. Dve drobné zakopnutia ju posunuli mimo medailí

LIENZ / V rakúskom Lienzi vo štvrtok bojovala vo svetovom poháre v slalome naša zjazdárka Petra Vlhová o pódiové umiestnenie. Po prvom kole bola na 4. mieste. Finále jej, žiaľ, celkom nevyšlo.

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová skončila na piatom mieste vo štvrtkovom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Linzi. Zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová s náskokom 89 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 1,22 s pred Švédkou Fridou Hansdotterovou.

Až vo štvrtom slalome aktuálnej sezóny Svetového pohára Vlhová prvýkrát chýbala na pódiu pre tri najlepšie pretekárky. Po triumfe vo fínskom Levi, druhom mieste v americkom Killingtone a nedávnej druhej priečke v paralelnom slalome vo francúzskom Courcheveli sa 22-ročná Liptáčka tentoraz v Lienzi nedostala na stupne víťazov.

Slovenka pred Lienzom ťahala šnúru štyroch pódiových umiestnení v slalomoch SP. Vlhová zostala v slalomovom hodnotení SP na druhej priečke za Shiffrinovou, jej bodové manko však narástlo na 75 bodov. V celkovom priebežnom hodnotení SP je Vlhová štvrtá.

Fenoménka svetového slalomu, ale momentálne aj celého Svetového pohára, Shiffrinová, si pripísala 36. triumf v pretekoch SP v kariére a piaty v aktuálnej sezóne. Shiffrinová sa tým vyrovnala Nemke Katji Seizingerovej na 7. mieste historického rebríčka v počte víťazstiev v bojoch o krištáľové glóbusy. Na čele je Lindsey Vonnová so 78 víťazstvami.

Petra Vlhová vstúpila do štvrtého slalomu sezóny v pozícii dvojky hodnotenia disciplíny, červené číslo vedúcej ženy Svetového pohára mala Shiffrinová. Ambiciózna Slovenka od úvodných sekúnd prvej jazdy zaostávala za Američankou a na prvom medzičase za ňou bola až o 64 stotín sekundy. V cieli bol jej odstup až 1,58 s a do 2. kola sa posunula zo štvrtého miesta v pozícii pretekárky útočiacej na pódium. Druhé kolo postavil Vlhovej tréner Livio Magoni a bolo podobne nerytmické ako to prvé. Na medzičase mala ešte 22-ročná Slovenka polsekundový náskok, ale v zlome do strmšej časti trate takmer zastala a spolu s ďalšou chybičkou v cieľovom "hangu" jej to stačilo "iba" na celkovú piatu priečku. Vlhovej výkon ovplyvnila aj postupne sa rozbíjajúca mäkká podložka, no najmä jej štýl jazdy na hranici rizika, na čo doplatila na nerovných miestach trate chybami.

Vlhová bola pred dvoma rokmi v slalome v Lienzi tretia.

Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,87 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,89 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,22, 4. Bernadette Schildová (Rak.) +1,77, 5. Petra Vlhová (SR) a Estelle Alphandová (Švéd.) obe +1,82, 7. Katharina Gallhuberová (Rak.) +2,01.

Súvisiace články