Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na olympiáde si hanbu určite neurobíme. Minimálne čo sa týka kolekcie oblečenia
Zdielať na

Na olympiáde si hanbu určite neurobíme. Minimálne čo sa týka kolekcie oblečenia

BRATISLAVA / Osemdesiatjeden dní pred začiatkom zimných olympijských hier už vieme, ako bude vyzerať oblečenie našich športovcov. Dnes ho predstavili v Bratislave. Mimochodom, vyrobiť niečo také je celkom fuška. Len vesta si žiada 23 rôznych úkonov. A ani na nej nebude chýbať kúsok nášho folklóru.

Na olympijskej kolekcii vzor sa objaví čičmiansky vzor po štvrtý raz, no niečo sa predsa len oproti tým predchádzajúcim zmenilo. "Možno už nie je v národných farbách, ale je celkom vkusne ladená do sivo-bielo-čierno-červených farieb," hovorí Boris Demeter zo Slovenského olympijského výboru. Kolekciu začali tvoriť približne pred rokom a pol a do jej tvorby prispeli pripomienkami aj samotní športovci.

Pravdou je, že na olympijských hrách sa začína súťažiť už pred ich začiatkom, ale aj pri slávnostnom otváracom ceremoniáli a to v tom, ktorá výprava bola oblečená nielen vkusne, ale aj trendovo. "Samozrejme, aj v olympijskej dedine sa porovnávame, aké má kto oblečenie. Myslím, že toto oblečenie je super, nemáme sa za čo hanbiť" hovorí Pavol Hurajt, ambasádor pre zimné OH v Pjongčangu 2018.

​Viaceré výpravy už svoje oblečenie predstavili. Podobnú farebnú kombináciu ako Slováci majú aj Nemci. Američania či Francúzi spoliehajú na spoluprácu so známymi módnymi značkami a menami. Ďalší na typické farby svojich krajín.

Oblečenie slovenských športovcov v Pjongčangu si pozorne obzrel aj odborník. Jeho zraku neušli ani čičmanské vzory, ani prvky z neoprénu či umelej kože, ba ani ponožky či šály. "Môžeme konkurovať zahraničným kolekciám. Kombináciu sivej s červenou a čiernou som videl na oblečení viacerých krajín. Naše sú aspoň trošku odlíšené tým vzorom. Nebudeme asi úplne výrazní, ale rozhodne nebudeme ani mimo trendov," skonštatoval stylista Marian Hornyák.

Súvisiace články