Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rekord v maratóne nepadol, chýbali sekundy
Zdielať na

Rekord v maratóne nepadol, chýbali sekundy

Archívna reportáž

MONZA / Špeciálny sobotný pokus o prekonanie dvojhodinovej méty v mužskom maratóne (Breaking 2) na automobilovom okruhu v talianskej Monze nevyšiel. Najbližšie k historickému výkonu bol Keňan Eliud Kipchoge, ktorý 42,195 km zabehol za 2:00:25 h.

Prvú polovicu zvládol 32-ročný víťaz maratónov v Chicagu, Londýne aj Berlíne za 59:57 min, druhú za 1:00:28 h, pričom ešte na 35. kilometri to vyzeralo na pokorenie bájnej hranice.

Štartovalo sa ráno o 5.45 h, bežci absolvovali rovinatý, 2,4 km merajúci okruh s minimom zákrut sedemnásťkrát plus zvyšné metre. Výkon olympijského víťaza z Ria bol 2:32 min lepší ako oficiálny svetový rekord jeho krajana Denisa Kimetta (2:02:57) z maratónu v Berlíne v roku 2014.

Do rekordných listín však Kipchogeho výkon nezapíšu, pretože pokus o prekonanie dvojhodinovej maratónskej hranice sa neuskutočnil v súlade s pravidlami Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

Trojici - okrem Keňana sa o historický zápis pokúšali aj Eritrejčan Zersenay Tadese a Etiópčan Lelisa Desisa - totiž pomáhali s tempo vodiči (napríklad špičkoví bežci ako Bernard Lagat, Stephen Sambu, Abayneh Abele, Teklemariam Medhin), ktorí sa pri nich pravidelne striedali a vytrvalci použili špeciálne bežecké maratónky nezdopovedajúce normám IAAF.

Súvisiace články