Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Športovci sa zľakli vírusu zika, nejdú na olympiádu
Zdielať na

Športovci sa zľakli vírusu zika, nejdú na olympiádu

BRATISLAVA / V novodobých dejinách možno ešte ani raz nezvažovali športovci natoľko účasť na olympijských hrách ako na tých, ktoré sa začnú 5. augusta v brazílskom Riu de Janeiro. Dôvodom je vírus zika. A viaceré veľké mená sa radšej rozhodli nereprezentovať svoju krajinu v Brazílii.

Vírus zika je strašiakom. Mnohí športovci sa po konzultáciách so svojimi rodinami a hlavne lekármi rozhodli, že sa vzdajú účasti na olympiáde v Riu. Sú medzi nimi viacerí tenisti. Ku Raoničovi, Halepovej, Gyrgiosovi a ďalším naposledy pribudli Česi Berdych a Plíšková.

Problém upadá

"Úprimne povedané, mňa to trochu prekvapilo. Najmä to načasovanie toho oznámenia. Najmä preto, že tento problém už upadá. Problém zika sa priamo v Brazílii už vôbec nerieši," povedal šéf olympijskej výpravy Martin Doktor.

Prihlášky do Brazílie sa uzatvárajú 18.7 do polnoci. V slovenskej výprave by k žiadnym zmenám kvôli strachu z vírusu nemalo dôjsť. "Zatiaľ nikto ďalší neoznámil, že by sa tak rozhodol. Skôr naopak, športovci vyjadrujú údiv, že sa tak niekto rozhodol," hovorí Doktor.

Golfisti

Nielen tenis prišiel o niekoľko zaujímavých hráčov. Ale aj golf, ktorý sa vracia na program olympijských hier po dlhých 112 rokoch. Adam Scott či Rory McIlroy si dianie na brazíslkom greene z obavy o svoje zdravie radšej pozrú iba v televízii.

Istú úlohu zohralo zrejme aj to, že koncom mája 150 svetových expertov vyzvalo svetovú zdravotnícku organizáciu, aby zvážila posun konania olympiády alebo zmenu krajiny, v ktorej by sa konala. A to preto, že podľa nich výrazne prispeje k šíreniu ziky. Tento nápad bol však odmietnutý s tým, že zika je už v Brazíliii na ústupe. Doteraz žiadne olympijské hry neboli posunuté kvôli zdravotným obavám.

"My sme tam už boli na 4 sústredeniach. Sem-tam nejaký komár v meste je," hovorí reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová.

Téme sa venuje redaktorka Mária Dulaiová: