Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Chodí domov v roztrhaných teplákoch? Zistite, či z neho nerastie nový Sagan
Zdielať na

Chodí domov v roztrhaných teplákoch? Zistite, či z neho nerastie nový Sagan

BRATISLAVA / Čím viac roztrhaných teplákov prinesie vaše dieťa domov a čím častejšie chodí s odratými kolenami, tým väčšia je šanca, že je talentované. Ako zistiť, na aký šport a či vôbec má talent? Prezradí vám to tréner slovenských talentov a fyziológ Viktor Bielik.

Pre šport sa nestačí narodiť, skutočný úspech si športovec musí aj vydrieť. "Aj modelka sa musí narodiť v prvom rade s peknou tvárou," vysvetľuje fyziológ Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského Viktor Bielik. "Je takmer nemožné, aby bol vrcholový športovec bez talentu. Samozrejme, bez tvrdej práce a tréningu to nejde. Ale prvý predpoklad je, že športovci musia mať určité vlohy."

Nejde však o predpoklady na konkrétny šport. Ľudia majú vo všeobecnosti od narodenia rôzne schopnosti. Napríklad rýchlostné, silové alebo vytrvalostné. No neexistuje ukazovateľ, ktorý by predurčoval naše dieťa pre jeden konkrétny šport.

"Veľakrát hrávajú deti futbal aj hokej. Až neskôr sa rozhodnú, ktorému športu sa budú venovať. Ja som presvedčený o tom, že keby David Beckham nehral futbal ale hádzanú, bol by tiež vynikajúci," myslí si fyziológ Viktor Bielik.

Genetické testy

Napriek tomu existujú genetické testy na odhalenie športového talentu u detí. Vedci sa pokúšajú nájsť gény, ktoré by mohli kódovať určité pohybové predpoklady. "Dá sa to vysvetliť na puzzle. Aby sme vytvorili ucelený dokonalý obraz, musíme poskladať všetky časti skladačky. Ak by sme z nej zobrali len jeden kúsok, len na základe neho nevieme určiť, ako vyzerá celý obraz," dodal Viktor Bielik.

Podobné je to aj s našimi génmi. Vedci už identifikovali gén, ktorý kóduje rýchlostné schopnosti u ľudí. Je aj dokázané, že všetci bežci, ktorí nastúpia na majstrovstvách v behu na 100 metrov, majú práve tento gén aktívny a dominantný. Ale má ho aktívny aj ďalšia miliarda ľudí na svete a skoro všetci pôvodní obyvatelia Afriky. Poznáme tak len jeden gén z desiatok a stoviek existujúcich.

"Momentálne je tento test komerčne dostupný a môžeme dať svoje deti otestovať za určitú sumu. Ale nedostaneme absolútne žiadnu záruku. Je to len kvapka v mori," dodáva fyziológ.

Po puberte

Existujú však aj pohybové testy, ktorými sa dá do určitej miery zistiť, či má naše dieťa určitú schopnosť. Opäť však nedokážu zistiť predpoklady pre jeden konkrétny šport.

"Podľa takýchto testov nevieme odhaliť, či má dieťa napríklad plaveckú inteligenciu, alebo bude dobré v slalome. Vieme však zistiť, či má lepšiu vytrvalosť alebo výbušnosť. Avšak deti pred pubertou sú metabolicky nešpecifické. Po puberte sa môže všetko zmeniť," upresnil Bielik.

Keď však chce človek v nejakom športe dosiahnuť na vrchol, musí sa mu venovať už od útleho veku. Napríklad v gymnastike je veľmi skorá špecializácia a je nevyhnutné trénovať ju už od nízkeho veku.

Bez nátlaku

Je dobré deťom vytvoriť priestor a nechať ich robiť viacero športov, aby sa komplexnejšie rozvíjali. Pri dospievaní sa deti nemenia len fyzicky, menia aj svoj charakter a správanie. Po puberte sa môžu úplne zmeniť. Viktor Bielik odporúča vytvoriť im čo najlepší fyziologický základ, aby sa neskôr mohli tým lepšie špecializovať.

Dať dieťa v piatich rokoch na hokej a nútiť ho, aby sa z neho stal hokejista, je podľa Viktora Bielika nerozumné. Psychológovia môžu zistiť, že je vaše dieťa talentované a môže byť z neho výborný jadrový fyzik, no zároveň môže mať vzťah aj k jazykom alebo literatúre. Rovnaké je to aj pri športe. Dieťa treba viesť, vytvárať mu podmienky, ale nenúťte ho do niečoho, čo ho nebaví.

Majster sveta

Pohybové testy už niekoľkokrát odhalili veľký športový talent. "Približne pred ôsmimi rokmi k nám prišiel na testy údajne talentovaný cyklista," spomína Bielik.

"Mal vtedy 16 rokov a bol už po puberte. Urobili sme mu laboratórne vyšetrenia a výkonnostné testy. Potom môj bývalý kolega, ktorý bol dráhový cyklista, povedal mladíkovi: chlapče, ak ťa nikto nepokazí, raz ťa uvidíme v televízii. A o 8 rokov sme ho uvideli v televízii. Reprezentoval Slovensko a stal sa majstrom sveta. Bol to Peter Sagan."

Súvisiace články