Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako zvládnuť nočný Night Run? Tu je niekoľko rád
Zdielať na

Ako zvládnuť nočný Night Run? Tu je niekoľko rád

BRATISLAVA / Bratislavský nočný beh sa z roka na rok teší väčšej popularite. Tento rok chystajú organizátori piate pokračovanie tejto udalosti. Ako ho zvládnuť radí tréner Marcel Matanín.

Dôležité je sa správne rozcvičiť pred behom samotným. "Na začiatku by mal byť krátky rozklus, potom strečing a následne na to bežecké cvičenia," hovorí tréner.

Pred behom

Nízky skipping, polovysoký skipping, vysoký skipping, zakopávanie a predkopávanie. Je to takzvaná bežecká abeceda.

"Po dobehnutí odporúčam opäť strečing a po bežeckej abecede by po dobehnutí mali nasledovať bežecké odrazové cvičenia," pokračuje Matanín.

Po behu

Poskoky na jednej a druhej nohe, jelenie skoky

Bratislavský nočný beh je najdynamickejšie rozvíjajúce sa bežecké podujatie na Slovensku s neopakovateľnou atmosférou. Za päť rokov existencie počet jeho účastníkov narástol takmer štvornásobne: z 895 v premiérovom ročníku 2009 až na 3555 vo vlaňajšom. Tento fakt najvýstižnejšie charakterizuje jeho výnimočné postavenie medzi slovenskými bežeckými podujatiami. Šiesty ročník Night Run-u sa uskutoční v sobotu 13. septembra 2014 o 20.00 hodine.

Ráno a večer

"Radi by sme dosiahli hranicu 4 000 účastníkov, čo je presne počet štartových čísiel, ktoré sme pre 6. ročník Night Run-u pripravili pre riadne prihlásených bežcov so zaplateným štartovným. Ďalších 500 miest sme rezervovali pre bežcov z radov partnerov podujatia, ktorí majú o štart tiež veľký záujem,“ vraví riaditeľ podujatia Peter Pukalovič.

Behanie spevňuje postavu a rovnako ako plávanie spaľuje kalórie. I keď sa možno zdá, že behanie v lete je riadna „fuška“, nie je to celkom tak. Platí, že  najlepšie je ráno si privstať alebo si počkať, kým slnko nebude také silné a teplota klesne o trochu nižšie.

Aké sú ďalšie výhody behania?

  • zvyšuje kapacitu pľúc
  • je prevenciou chorôb srdca a ciev
  • odbúrava stres
  • zlepšuje kvalitu spánku

Ak beháte, toto nerobte

Zabehli ste päť kilometrov a ste na seba takí hrdí, že sa chystáte osláviť to mliečnym shake-om a šiškou s džemom? Potom ste sa potili úplne zbytočne. Ak chcete odstrániť tukové vankúšiky, uistite sa, že neprijímate viac kalórii ako ich spálite. Nabudúce si namiesto tučnej večere dajte grécky šalát alebo rybu naprírodno.

Beháte nepravidelne

Ak si idete zabehať raz do týždňa a netrpezlivo každú chvíľu sledujete, či sa ručička na váhe pohla smerom dolu, nečudo, že vás výsledok zatiaľ nepotešil. Viditeľné výsledky dosiahnete, ak budete behať  2 – 4-krát do týždňa. Postupne pridávajte a uvidíte, že budete vládať čoraz viac. Okrem dobrého pocitu a pevnejšieho zdravia dosiahnete aj vytúžené číslo na váhe!

Nepotíte sa

Ak sa pri behu zapotíte len minimálne alebo vôbec, mali by ste zvýšiť intenzitu. Postupom času dokážete zabehnúť stále viac a rýchlejšie, tak sa nebojte trochu zdvihnúť tempo a dať do toho viac. Pamätajte si - všetko, čo do cvičenia dáte, sa vám náležite vráti.

Kratšie, ale rýchlejšie

Ak budete behať dlhšie trasy, ale zakaždým rovnakou rýchlosťou, vaše telo spáli menej kalórií, ako keby ste zabehli kratšiu trasu, no rýchlejšie. Takže, skúste sa na chvíľu dostať zo svojej komfortnej zóny a uvidíte, že pomocou správneho dýchania zvládnete behať aj v rýchlejšom tempe.

Súvisiace články