Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Olympiáda sa blíži, bezpečnostné zložky sú v pohotovosti
Zdielať na

Olympiáda sa blíži, bezpečnostné zložky sú v pohotovosti

SOČI, BRATISLAVA / Už o týždeň to v ruskom Soči vypukne. V poradí 22. zimná olympiáda priláka tisícky športovcov a státisíce športuchtivých turistov z celého sveta. Spojili sme sa preto so slovenskou výpravou, ktorá sa pomaly začína v olympijskej dedine udomácňovať. Do dejiska olympiády však neodchádzali s najpríjemnejšími pocitmi. Teroristická hrozba je tam totiž aj napriek maximálnym opatreniam stále vysoká.

Časť našej výpravy je už v Soči

Po výbuchu vo Volgograde ruské bezpečnostné sily na čele s prezidentom Putinom deklarovali, že urobia všetko pre to, aby sa v dejisku olympiády podobný scenár nezopakoval. No strach je tam všadeprítomný aj teraz.

"K incidentu nemusí prísť priamo v dejisku olympiády, ale niekde v blízkom okolí. Každopádne taká udalosť potom zanechá stopy na nálade v priestore olympijských hier," potvrdil bezpečnostný expert Milan Žitný.

Početná časť slovenskej olympijskej výpravy už odletela a zároveň docestovala do dejiska zimných olympijských hier a to len niekoľko dní pred ich začiatkom. Momentálne sa tam dolaďujú posledné detaily.

My sme sa s členmi našej výpravy spojili priamo v Soči. Hovoria o tom, že ruské bezpečnostné zložky sú prítomné na každom kroku. No na prvý pohľad podľa nich nejde o nič výnimočné. "Tie opatrenia sú také, aké sme očakávali. Naozaj tu ide všetko cez tie skrínery," potvrdila šéfka Slovenskej olympijskej výpravy Janka Gantnerová.

Mnoho opatrení nie je vidieť

Odborník na bezpečnostnú problematiku však hovorí o tom, že mnoho opatrení vôbec nie je vidieť. Práve naopak, robia sa v maximálnom utajení. Od odpočúvania a sledovania informačných sietí až po pozorovanie činnosti extrémistických skupín.

"Môžeme predpokladať, že aj región na Kaukaze, v oblasti Dagestanu, Ingušska, že tam je tiež zvýšená činnosť ruských spravodajských služieb," myslí si Žitný.

Tieto opatrenia na vlastnej koži pocíti aj niekoľko stoviek Slovákov. Okrem ďalšej časti slovenskej výpravy do Ruska totiž už onedlho prostredníctvom cestovných kancelárií odcestujú aj slovenskí fanúšikovia.

Aj pre nich budú platiť pravidlá na ktoré upozorňuje naša diplomacia (neupozorňovať na seba neprimeraným správaním, riadiť sa pokynmi tamojších bezpečnostných zložiek, podrobiť sa bezpečnostnej kontrole, nevyhnutná prítomnosť dokladov a vstupnej karty do olympijskej dediny).

V prípade akýchkoľvek problémov však bude pre našincov k dispozícii slovenské zastupiteľstvo. A to priamo v olympijskej dedine. "Plne dôverujeme ruským úradom! Vieme, že ich bezpečnostné silu sú v kontakte s medzinárodnými. Robia všetko preto, aby boli športovci, ale aj návštevníci hier, v bezpečnom prostredí," dodal predseda MOV Thomas Bach.

Súvisiace články