Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Terorizmus a olympiáda? Chcú z nej spraviť strašiaka, tvrdí politológ
Zdielať na

Terorizmus a olympiáda? Chcú z nej spraviť strašiaka, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Slovenský olympíjsky výbor rieši zásadnú otázku. Hrozí našim športovcom v Rusku nebezpečenstvo? Na SOV totiž prišiel výhražný e-mail, ktorý varuje, aby slovenská výprava do Ruska necestovala.

E-mail dostali viaceré krajiny

Podobnú poštu dostali aj Maďari, Slovinci či Taliani. Do otvorenia olympiády ostáva 16 dní, no športové delegácie miesto radosti z hier riešia skôr bezpečnosť svojich účastníkov. Viaceré európske krajiny dostali e-mail napísaný v ruštine a angličtine, ktorý naznačuje že športovcom, aj návštevníkom hrozí nebezpečenstvo od severokaukazských separatistov.

Medzi adresátmi nechýba ani Slovensko. "Neberieme to na ľahkú váhu, lebo samozrejme máme na starosti aj bezpečnosť našej celej výpravy," uviedol generálny sekretár SOV Jozef Liba.

Zámer autora? Vystrašiť...

Odborník na terorizmus si myslí, že Slováci či Maďari nie sú pre teroristov nijako zvlášť atraktívni, no v tomto konkrétnom prípade adresáti ani nie sú podstatní. Zámerom autora je urobiť z olympiády strašiaka medzi čo najširším obecenstvom: "To je lacnejšia cesta šírenia strachu ako sú jednotlivé atentáty alebo samovražedné útoky," tvrdí politológ Jozef Klavec.

"Každú hodinu, každú minútu komunikujeme s bezpečnostnými zložkami," uviedol Liba. Slovenská delegácia zatiaľ účasť na olympiáde neruší. Samozrejme, na jednotlivých športovcov nátlak robiť nemôže a je len na nich, ako sa rozhodnú. "Momentálne nie je taká úvaha ani zo strany MOV ani SOV, že by sa do Soči necestovalo," dodáva Liba.

Slovenskí fanúšikovia sa do Soči chystajú

Ako k hrozbám pristúpia športoví fanúšikovia sa ukáže v najbližších dňoch. Dôležité bude aj to, ako e-mail vyhodnotia bezpečnostné zložky. Slovákov však zatiaľ neodradili ani nedávne krvavé útoky vo Volgograde. "Predalo sa už 2 600 vstupeniek," uviedla manažérka SOV Eva Gažová. REPORTÁŽ TU.

Podľa analytika však Rusi bezpečnosť v Soči zvládnu. "Aj keď nikdy nemôžete na 100 percent vedieť, či sa niekto neinfiltroval," dodáva Klavec.

Terčom môžu byť skôr iné mestá a v nich najmä železničné a autobusové stanice, veľké dopravné uzly a obchodné centrá. Čo teda robiť, aby sa z výletu do olympijského Ruska nestal traumatický zážitok? "Aspoň počas dopravy do olympijskej dediny a ubytovní byť ostražitý, ale zase netreba dať pocit víťazstva ľuďom, ktorí sú odhodlaní zabíjať," dodáva bezpečnostný analytik. Výhražným e-mailom sa podľa našich informácií zaoberá SIS. Maďarsko ho medzitým označilo za podvrh.

Súvisiace články