Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Do Soči sa chystajú tisícky Slovákov, strach z teroristov nemajú
Zdielať na

Do Soči sa chystajú tisícky Slovákov, strach z teroristov nemajú

BRATISLAVA / Napriek hrozbám teroristických útokov v Rusku počas zimných olympijských hier v Soči, sa vstupenky na miestne športoviská predávajú viac než dobre. Olympiádu v Soči sa chystá na vlastné oči vidieť takmer 3 000 Slovákov. Ruské bezpečnostné zložky berú hrozby teroristov vážne, aj naši občania musia Rusom poskytnúť svoje osobné údaje. Olympiádu budú totiž sprevádzať extrémne prísne bezpečnostné opatrenia.

Teroristi sa vyhrážajú

Hrozba teroristického útoku počas olympiády v Rusku je reálna. Zhodujú sa na tom experti na terorizmus, ktorí nevylučujú žeby teroristický útok mohol prísť zo vzduchu. Výbuch by mohol nastať v ktorejkoľvek časti krajiny mimo centra športového diania. 

Islamisti Putinovi verejne sľubujú krvavé peklo, ak sa v Soči onedlho rozhorí olympijský oheň. Okreje Soči lemujú rakety protivzdušnej obrany. A práve rozmiestnené rakety môžu naznačovať to, že by teroristi mohli zaútočiť podobne ako tomu bolo 11. septembra únosom lietadiel.

"Otázne je, či ide len o symbolické odstrašujúce opatrenie, ktorým Rusi demonštrujú, že majú silu zmariť akýkoľvek útok. Je tiež ale možné, že majú konkrétne informácie, že by sa teroristi mohli o letecký teroristický útok pokúsiť," vysvetlil vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr. 

Teroristi už pred ZOH uskutočnili niekoľko útokov. V juhoruskom Volgograde pri útokoch na ciele verejnej dopravy zahynulo najmenej 34 osôb. Teroristi útočili aj v piatok v dagestanskom meste Machačkala, kde explózia reštaurácie po paľbe z granátometu zranila najmenej sedem osôb.

Ruské bezpečnostné sily momentálne pátrajú po troch potenciálnych samovražedných útočníčkach, ktoré by mohli ohroziť zimné olympijské hry. Jedna z nich by sa už dokonca mohla nachádzať priamo v Soči.

V pozore sú aj Slováci

Zatiaľčo Rusi a zahraničné tajné služby riešia hrozby teroristov, Slováci nakupujú vstupenky na olympiádu o dušu. "Vstupeniek sme predali okolo 2 600 kusov," hovorí manažérka Slovenského olympijského výboru Eva Gažová.

Ruské bezpečnostné opatrenia sa týkajú aj samotného predaja vstupeniek. "Každý divák, ktorý ide na olympiádu a zakúpil si vstupenku alebo vstupenky, musí obdržať akreditačný pás," dodáva Gažová.

To, aby bola olympiáda pokojná, je zbožné prianie nás všetkých. Už teraz ale ruskí agenti pátrajú po čiernych vdovách, potenciálnych samovražedných útočníčkach odhodlaných odpáliť výbušninu na svojom tele kdekoľvek vo vlaku, v autobuse, na letisku či priamo v dave nič netušiacich ľudí.

Ak cestujete na olympiádu, majte pri sebe cestovný pas, pas fanúšika, platné vstupenky. Pre bezpečnosť vás do lietadla nevpustia s tekutinami, kozmetikou. Obmedzený bude aj prevoz liekov.

Hrozba pre Maďarov

Maďarský olympijský výbor dostal teroristickú hrozbu pred nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v ruskom turistickom stredisku Soči (7. - 23. februára). Predseda výboru Zsolt Borkai v stredu agentúre MTI povedal, že hrozbu berú vážne, no zatiaľ na ňu neupozornili Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a ani ruských organizátorov ZOH.

Podobné hrozby podľa neho dostali aj národné olympijské výbory v iných krajinách, nešpecifikoval však v ktorých. Generálny tajomník Maďarského olympijského výboru Bence Szabó denníku Nemzeti povedal, že hrozbu dostal aj MOV, ktorý už začal prípad vyšetrovať.

"Je to, bohužiaľ, pravda. Náš výbor dostal emailom text v ruštine a angličtine s hrozbou teroristických útokov voči maďarskej delegácii v Soči," povedal Szabó.

Súvisiace články