Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
TdF: Na Elyzejské polia došpurtoval prvý Kittel, zemiakový Sagan
Zdielať na

TdF: Na Elyzejské polia došpurtoval prvý Kittel, zemiakový Sagan

PARÍŽ / Chris Froome sa v nedeľu stal víťazom jubilejného stého ročníka najslávnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France.

2 účasť, 2 zelený dres

Jazdec stajne Sky je iba druhým Britom v 110. ročnej histórii prestížneho podujatia, ktorému sa podarilo vyhrať žltý dres. Napodobnil tak vlaňajší triumf svojho tímového kolegu Bradleyho Wigginsa. Na druhej priečke skončil Kolumbijčan Nairo Quintana (+5:03 min) a tretiu priečku obsadil Španiel Joaquin Rodriguez (+5:47 min).

V záverečnej exhibičnej 21. etape z Versailles do cieľa na Champs-Élysées (133,5 km) triumfoval Marcel Kittel. Nemecký pretekár sa v hromadnom špurte presadil pred svojím krajanom Andrem Greipelom a Britom Markom Cavendishom. Slovenský rýchlik Peter Sagan obsadil štvrté miesto, no mrzieť ho to nemusí, keďže obhájil vlaňajšie víťazstvo v bodovacej súťaži a opäť si domov odnesie zelený dres. Dvadsaťtriročný jazdec stajne Cannondale tak ako prvý v histórii dokázal vo svojich prvých dvoch účastiach na Tour po sebe vyhrať druhý najcennejší dres.

facebook.com/letour

Velits? Výborné číslo 25

Sagan si na tomto ročníku Tour pripísal na konto jedno etapové víťazstvo (7. etapa), štyri druhé miesta a dve tretie. V konečnom účtovaní obsadil 84. priečku (+2:39:44 h). Svoju povahu nezaprel ani v záverečnej časti a pobavil svojich fanúšikov, keď na 21. etapu nastúpil s bradou zafarbenou ako inak na zeleno.

Druhý slovenský zástupca Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) skončil v celkovom poradí na 25. mieste (+54:43 h). Quintana získal okrem druhej priečky v celkovej klasifikácii aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho cyklistu do 25 rokov. Súťaž tímov vyhrali jazdci španielskej stajne Saxo-Tinkoff.

Pozrite si atmosféru pred dojazdom jubilejnej 100. Tour. A to v reportáži priamo z Paríža.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články