Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Francúzi sa dočkali! Riblon prvý na Alpe d´Huez
Zdielať na

Francúzi sa dočkali! Riblon prvý na Alpe d´Huez

Zdroj: sita, Riblon

ALPE D´HUEZ / Francúz Christophe Riblon vyhral štvrtkovú kráľovskú etapu 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Gapu na vrchol Alpe d´Huez a merala 172,5 km.

Tridsaťdvaročný jazdec tímu Ag2r napravil chuť domácim fanúšikom a vybojoval pre Francúzsko prvé tohtoročné víťazstvo. Riblon si v etape s dvoma prejazdami legendárneho Alpe d´Huez vybojoval druhé víťazstvo na „starej dáme“ v kariére, v roku 2010 vyhral na Ax 3 Domaines. Na 2. mieste v 18. etape skončil Američan Tejay van Garderen, tretí finišoval Talian Moreno Moser. Tour de France aj po 18. etape dominuje Brit Christopher Froome. Cyklista družstva Sky predviedol v cieľovom stúpaní svoju silu, bez problémov sa zbavil najväčších súperov v boji o žltý dres, potom však mal problémy a časť z náskoku stratil.

Prvýkrát v histórii Tour de France absolvoval pelotón v rámci jednej etapy dva prejazdy slávneho Alpe d´Huez. Stúpanie síce nepatrí medzi najťažšie vo Francúzsku, ale poriadne preverí schopnosti jazdcov. Ešte pred dlhým stúpaním čakali jazdcov tri horské prémie druhej a jedna tretej kategórie. Po prvom prejazde Alpe d´Huez (1765 m n. m.) nastúpal pelotón ešte ďalšie výškové metre na Col de Sarenne (1999 m n. m.), odkiaľ nasledoval zjazd do nadmorskej výšky 726 m a následne späť na Alpe d´Huez, tentoraz až na vrchol do výšky 1850 m. Postupne sa vyformovala na čele pretekov deväťčlenná skupina, v ktorej nechýbali ani Sylvain Chavanel či Tejay van Garderen. Za deviatkou nasledovali Nicolas Roche a Sérgio Paulinho. Na šprintérskej prémii v Bourg d´Oisans (108. km) zobral Peter Sagan tri body, aj keď prehral súboj v pelotóne s Andrém Greipelom. Čelo poľa pretekárov kontrolovali jazdci Sky. Prvé stúpanie na Alpe d´Huez poriadne roztrhalo pelotón, favoriti však boli pri sebe. Na vrchole bol prvý Saganov tímový kolega Moreno Moser. Kríza postihla Michala Kwiatkowského, Peter Sagan už šetril sily a Peter Velits jazdil vpredu s najlepšími.

Po Col de Sarenne sa vpredu vyformovala trojčlenná skupina Tejay van Garderen, Christophe Riblon a Moreno Moser. Za nimi sa začala odohrávať taktická bitka. Jazdci Saxo-Tinkoff Contador a Kreuziger sa pokúsili v zjazde o nástup a odpútali sa od Frooma. V úvode druhého stúpania na Alpe d´Huez mala trojica na hlavnú skupinu osemminútový náskok. Postupne sa však začal zmenšovať. Vpredu sa osamostatnil Van Garderen. Za ním nastúpil Froome, s ktorým dokázali držať krok len Nairo Quintana a Rodríguez. Brit mal 4 km pred cieľom veľké problémy, žiadal o pomoc z tímového automobilu, čo využil Quintana a odpútal sa spoločne s Rodríguezom od jazdca v žltom drese. Froomovi musel pomáhať Ritchie Porte, aby zbytočne nestratil. V stúpaní sa odohrávala veľká dráma na všetkých frontoch. Christophe Riblon sa približoval k Van Garderenovi a 2 km pred cieľom ho nielenže dostihol, ale aj predbehol. Francúz si už potom víťazstvo nenechal vziať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články