Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šialený skok z Everestu. Pod ním bolo 7 220 metrov
Zdielať na

Šialený skok z Everestu. Pod ním bolo 7 220 metrov

MOUNT EVEREST / Symbolicky, 60 rokov po prvom výstupe na Mount Everest Novozélanďana Edmunda Percivala Hillaryho a šerpu Tenzinga Norgava, sa ruský extrémny skokan Valerij Rozov postaral o ďalší historický zápis.

48-ročného Rozova, víťaza najslávnejších extrémnych hier X Games z roku 1998, považujú ľudia skôr za blázna, ktorý je schopný ísť aj za hranicu rizika vlastného života.

Laná sa mu zamotali na vedľajšej budove

Lákajú ho výzvy urobiť niečo, čo pred ním nik iný nedokázal a nezastavili ho ani neúspechy. Pred tromi rokmi ho pri zoskoku z jednej z najvyšších pakistánskych bánk doslova zmietol bočný vietor, laná padáku sa mu zamotali do vedľajšej budovy, no on po pomoci záchranárov veselo oslavoval nový dosiaľ nepoznaný adrenalínový zážitok.

K jeho dosiaľ najväčším kúskom patril zoskok z vrtuľníku priamo do žeravého hrdla Mutnovského vulkánu na Kamčatke, a aj ten mu vyšiel až na tretí pokus.

Skok z výšky 7 220 metrov

Teraz sa stal prvým basejumperom, ktorý skočil z výšky 7 220 metrov a to zo severnej strany najvyššej hory sveta Mount Everestu. "S tímom sme sa na tento zoskok pripravovali dlhé dva roky. Bol to určite jeden z najťažších a najnebezpečnejších letov, aké som absolvoval. Už krátko po štarte som pri jednej z vertikálnych stien bol trochu nervózny, no všetko napokon klaplo, ako malo," povedal Rozov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články