Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marathon de Sables. V piesku a horúčave 250 kilometrov za 7 dní
Zdielať na

Marathon de Sables. V piesku a horúčave 250 kilometrov za 7 dní

Ak radi beháte a patríte medzi ľudí, ktorí chcú zistiť, kde sú hranice ich možností, máme tu niečo pre vašu inšpiráciu. Prvou etapu totiž odštartovali najťažšie etapové bežecké preteky na svete. Na 250 kilometrovom ultramaratóne bežia ženy i muži.

Cez deň 30 stupňov, večer 14

Dejiskom podujatia s názvom Marathon de Sables je púšť Sahara v Maroku, kde sa priemerná denná teplota v tomto období šplhá cez 30 stupňov Celzia. Večer potom klesá na štrnásť. Takmer tisícka dobrodruhov - mužov aj žien - musí po svojich absolvovať 250 kilometrov v rozhorúčenom piesku, a to za sedem dní.

Jeden z nich je určený na oddych a regeneráciu. Extrémne preteky teraz píšu už svoj 28. diel, premiérovo sa toto bláznovstvo odohralo v roku 1986. Za dané obdobie ho absolvovalo okolo 13 tisíc ľudí. Pretekári si všetky svoje veci vrátane jedla nesú v batohoch na svojich chrbtoch. Vodu a stany na prespatie im poskytujú organizátori.

Na zdravie dohliada 50 zdravotníkov

Na ich zdravie dohliada vyše 50 zdravotníkov. Počas ultramaratónu sa spotrebuje 6,5 kilometra náplastí, obväzov a obkladov, šesť tisíc kusov liekov proti bolesti a 150 litrov dezinfekčných prostriedkov. Najdlhšia etapa meria 82 kilometrov, počas tej prvej ich absolvovali bežci 37.

Zvíťazil domáci hrdina, štvornásobný víťaz tohto podujatia, Mohamad Ahansal. Tento Maročan tvrdí, že má 40 rokov, no neexistuje žiadny dokument, ktorý by to dosvedčoval.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články