Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenskí kulturisti sú rozhádaní. Padajú drsné obvinenia
Zdielať na

Slovenskí kulturisti sú rozhádaní. Padajú drsné obvinenia

BRATISLAVA / V slovenskej kulturistike, ktorá je vo svete úspešná - to vrie. Padajú obvinenia zo zlého hospodárenia, nekompetentnosti a vraj nedostatočného boja s dopingom. Proti sebe stoja vedenie Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja a viacerí tréneri, reprezentanti či funkcionári klubov.

O tom, že je slovenská kulturistika poriadne rozhádaná svedčia nielen ostré diskusie na sociálnych sieťach, ale aj list, ktorý dostalo ministerstvo školstva. Podobný v týchto dňoch bol doručený aj viacerým klubom.

Zhŕňa dôvody, prečo by mal byť aktuálny prezident asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja odvolaný. Okrem iného aj za prepustenie niektorých zamestnancov. "Ide o štátneho trénera pre ženy. Jeho konanie nebolo zlúčiteľné s tým, ako sa má muž správať k ženám. Disciplinárna komisia mu pozastavila výkon všetkých funkcií,"  informuje prezident slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja Boris Mlsna. 

Rovnako aj generálny sekretár, ktorý podpísal dohodu o ukončení pracovného pomeru. "Je veľmi zvláštne, že práve teraz, keď sa má konať konferencia našej asociácie, väčšina dôležitých členov, ktorá má čo povedať na tejto konferencií, bola vylúčená," hovorí majster sveta a Európy v kulturistike Andrej Mozoláni. 

Zlé nakladanie s dotáciou

Ďalším problémom je podľa listu, pod ktorým však chýbajú podpisy, vraj nesprávne nakladenie s viac ako polmiliónovou dotáciou. "Nevzrástol počet klubov, neorganizuje sa viac súťaží, nie je viac členov asociácií, takže aj keď nemáme ešte koniec roka, sú tam niektoré veci sporné," pokračuje Mozoláni.

"Vynaložené prostriedky sú, sú preto, lebo chodia väčšie výpravy pre Slovensko," vysvetľuje Mlsna. Najvážnejším obvinením je, že asociácia nedostatočne bojuje proti dopingu. "Nič sme nezanedbali, robíme presne tak, ako nám bolo povedané vedením Slovenskej antidopingovej agentúry. Všetko je aj zverejnené aj spravené," dodáva Mlsna. 

Upozornili ministerstvo školstva

Na celú situáciu bolo upozornené aj ministerstvo školstva."Ministerstvu školstva bol 21. novembra 2017 odstúpený podnet nespokojných členov Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja a v tejto veci sme začali konať. Vyžiadali sme si písomné stanovisko k danému podnetu od spomínanej asociácie s termínom do 13. decembra 2017," povedala Renáta Vitková z komunikačného odboru ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Rovnako aj od Slovenskej antidopingovej agentúry. A na budúci rok plánuje v asociácii urobiť kontrolu.

Slovenský fitnes a kulturistika patrí už roky k tým najúspešnejším na svete. V ére samostatnosti získala na európskych šampionátoch viac ako 50 medailí, z tých svetových viac ako 30. Teraz však jej členovia zrejme začnú robiť štatistiku podaných trestných oznámení.

Policajt spreneveril peniaze z pokút. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články