Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza Armstrong rozvírila vody. Pomôže s odhaľovaním dopingu?
Zdielať na

Kauza Armstrong rozvírila vody. Pomôže s odhaľovaním dopingu?

KALIFORNIA / Nedávne priznanie sedemnásobného víťaza Tour de France Lancea Armstronga ohľadne dopingu uviedlo veci dop pohybu. Svetová antidopingová agentúra sa pustila do boja. Doping chcú vykoreniť nielen z cyklistiky.

Kauza Armstrong, ktorá je dozaista najväčšia od čias šprintére bena Johnsona spustila lavínu reakcií. Tento prípad urobil z boja proti dopingu celosvetovú tému číslo jeden.

Amrstrong má ponuku na stole

Práve americký cyklista má od šéfa Svetovej antidopingovej agentúry ponuku na stole, aby pomohol vykoreniť doping z cyklistiky. "Armstrong má nepochybne informácie, ktoré sú pre nás dôležité. Mohol by nám v boji proti dopingu veľmi pomôcť a my by sme mu znížili trest na minimum osem rokov. Ale úprimne - neverím, že to urobí," uviedol John Fahey, prezident WADA.

Ani svetovo uznávaní tenisti v snahe očistiť šport nezaostávajú. Roger Federer a Andy Murray otvorene tvrdia, že chcú viac dopingových testov a vytvorenie krvných pasov pre hráčov. "Mali by sme ich počúvať, sú to lídri. Takáto spolupráca bude prospešná aj pre tenis, aj pre iné športové odvetvia," dodáva Fahey. 

Šport trpí kvôli dopingu a korupcii

"Obávam sa, že štvrtinu celosvetového športu ovláda podsvetie. A to som ešte možno povedal malé číslo. Ľudia zapletení v drogovom biznise perú peniaze cez legálne aj ilegálne stávkovanie," myslí si David Howman, výkonný riaditeľ WADA.

Svetová antidopingová agentúra chce čo najskôr užšie spolupracovať aj s atletickými federáciami, anglickou futbalovou Premier League, či so zámorskou hokejovou NHL.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články