Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Americká poisťovňa zažalovala Armstronga (41)
Zdielať na

Americká poisťovňa zažalovala Armstronga (41)

WASHINGTON / Poisťovňa SCA Promotions splnila svoje hrozby a podala žalobu na bývalého amerického cyklistu Lancea Armstronga.

Chce od neho vysúdiť 12 miliónov dolárov. Spoločnosť žiada od Američana zdiskreditovaného priznaním k užívaniu zakázaných látok a metód vrátenie peňazí, ktoré mu vyplatila na bonusoch za sedem víťazstiev na Tour de France za sebou. Je vysoko pravdepodobné, že Armstrong bude nútený vypovedať pod prísahou, ako to od neho žiada aj Antidopingová agentúra USA (USADA). Tá mu dala v stredu dvojtýždňový odklad, aby sa mohol dôkladne pripraviť na výpoveď.

"Nastal čas, aby pán Armstrong niesol následky svojich činov. V našom prípade to znamená vrátenie prémií vyplatených SCA v celkovej výške 12 miliónov dolárov. Pán Armstrong viac nemá právny nárok na tieto peniaze, pretože už nie je oficiálnym víťazom siedmich ročníkov Tour de France," uvádza sa v žalobe.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v októbri anulovala všetky Texasanove výsledky od 1. augusta 1998, ktoré zahŕňali aj jeho sedem prvenstiev na Tour de France v rokoch 1999 - 2005. Z podvodu ho usvedčila USADA vďaka svedectvám jeho bývalých tímových kolegov. V januári sa k svojej dopingovej minulosti Armstrong priznal v televíznej šou Oprah Winfreyovej.

Spoločnosť SCA v roku 2005 prehrala súdny spor s Lanceom Armstrongom pre meškanie vypísanej prémie 5 miliónov USD. V roku 2006 sa obe strany dohodli, že cyklista dostane 7,5 miliónov USD a ani jeden z účastníkov konania nebude prípad znova otvárať alebo sa odvolávať proti jeho výsledkom. Armstrongovi právnici teraz odkazujú na obsah dohody. SCA ju považuje za bezpredmetnú, pretože excyklista klamal pod prísahou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR

Súvisiace články