Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
V londýnskej paralympijskej dedine vztýčia slovenskú vlajku
Zdielať na

V londýnskej paralympijskej dedine vztýčia slovenskú vlajku

Zdroj: TASR

Slovensko bude na XIV. paralympijských hrách (PH) v Londýne (29. augusta - 9. septembra) reprezentovať 34 športovcov, z toho tridsať telesne a traja zrakovo postihnutí, celkový počet dopĺňa jeden navádzač.

Pri svojej jubilejnej desiatej účasti na PH v ére štátnej samostatnosti sa predstavia v deviatich športoch z dvadsiatich, ktoré figurujú v programe. Celá výprava vrátane vedenia má 68 členov, nie všetci budú v dejisku počas celých PH.

Slováci odcestovali do britskej metropoly s jednoznačným cieľom nadviazať na úspešné vystúpenia na predchádzajúcich paralympiádach. V ére štátnej samostatnosti už slovenská vlajka stúpala na stožiare pri medailových ceremoniáloch 79-krát. Slovenskí hendikepovaní športovci si doteraz vybojovali 18 zlatých, 30 strieborných a 31 bronzových medailí, z toho na letných hrách je ich bilancia 12 - 15 - 15. Najúspešnejší v letnej verzii PH boli v Aténach 2004, odkiaľ sa vrátili s piatimi najjagavejšími kovmi (5 - 3 - 4). Z hľadiska počtu pódiových umiestnení bolo najlepšie Sydney 2000, odkiaľ prišli so zbierkou 13 medailí (3 - 5 - 5).

V posledných rokoch aj paralympijský šport prechádza na cestu profesionalizácie. Slovensko tento trend zatiaľ nezachytilo. Aj preto športovci z krajiny pod Tatrami pred štyrmi rokmi v Pekingu mierne ustúpili z vydobytých pozícií, keď si vybojovali „iba“ dve zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú medailu. V súčasnej 34-člennej slovenskej výprave má štatút „profesionála“ iba športová strelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá je členkou Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR. Zvyšní reprezentanti sa športu venujú popri zamestnaní resp. štúdiu.

Najväčšia časť slovenskej výpravy odletela do dejiska PH v piatok 24. augusta. „V nedeľu nám slávnostne vztýčili v paralympijskej dedine slovenskú vlajku, čím sme boli definitívne prijatí do londýnskej paralympijskej rodiny. Už od soboty máme možnosť trénovať na športoviskách, zoznamovať sa s prostredím, kde sa bude od štvrtka bojovať o medaily,“ priblížil dianie v meste na Temži predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Už organizátori predchádzajúcich PH potvrdzovali, že súťaže zdravotne postihnutých sú pre nich rovnako dôležité ako tie na OH resp. ZOH. Vancouver 2010 všade razil ideu, že nie je olympijským mestom, ale mestom olympijských a paralympijských hier. Rovnako k príprave PH pristúpili aj v Londýne. Zdá sa, že tieto myšlienky o rovnocennosti oboch športových sviatkov sa pomaly začínajú etablovať aj na Slovensku. „Prvýkrát v histórii bude dávať slávnostný otvárací ceremoniál paralympiády v priamom prenose aj Slovenská televízia,“ pochválil sa prvý muž paralympizmu na Slovensku.

Pozornosť hendikepovaným už prejavili aj štátnici, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na čele s Dušanom Čaplovičom „odkleplo“ paralympionikom rovnaké odmeny za medaily, ako dostali olympionici. „Na paralympiádu i olympiádu sa musia športovci pripravovať rovnako dôsledne. Registrujem názory, že na olympiáde súperí viac športovcov, ale musím vnímať aj to, že paralympionici sú zdravotne hendikepovaní, musia prejaviť ešte viac vôle presadiť sa a zaslúžia si za svoje výsledky a umiestnenia rovnakú odmenu ako olympionici,“ cituje Dušana Čaploviča príloha SPV Paralympionik v denníku Šport.

Ján Riapoš vie, že na Slovensku je napriek nie najlepším podmienkam pre športovanie zdravotne postihnutých niekoľko ďalších reprezentantov, ktorí by si zaslúžili štart na PH a určite by sa v poli súperov nestratili. Nominačné kritériá sú však nesmierne prísne a neúprosné. Účasť 34 športovcov ho preto potešila. „Už prvý moment je vynikajúci, pretože taká malá krajina, ako je Slovensko, obsadí takmer polovicu športov. Pritom si treba uvedomiť, že kritériá pre štart na paralympiáde sú oveľa prísnejšie ako na olympijské hry. V našej výprave sú v siedmich športoch majstri sveta, kontinentálni šampióni, medailisti z predchádzajúcich paralympiád. Ak im vydrží forma a šťastena bude stáť po ich boku, tak potom môže byť naša účasť v Londýne veľmi úspešná,“ naznačil ambície výpravy Ján

To, čo na OH predstavujú pre Slovensko vodní slalomári, sú v paralympijskom hnutí stolní tenisti. Pri všetkých účastiach na PH v ére štátnej samostatnosti priviezli medaily, v doteraz posledných troch prípadoch medzi nimi nechýbalo zlato. V Sydney 2000 si pri hymne na počesť víťaza na najvyššom stupienku poplakala Alena Kánová. Z Atén o štyri roky neskôr sa vrátili ovenčení najvzácnejším kovom Ladislav Gáspár a Ján Riapoš. Pred štyrmi rokmi v Pekingu si predseda SPV pocity najlepšieho zopakoval v súťaži družstiev spolu s Rastislavom Revúckym. „Máme vo výprave osem stolných tenistov, z toho šesť vozíčkarov. Každý z nich má medailu z veľkého podujatia, ako sú majstrovstvá sveta, Európy či paralympijské hry. Nemôžeme mať nízke ambície. Pevne verím, že minimálne nadviažeme na úspechy z Pekingu,“ sľubuje pred začiatkom súťaží jediný slovenský letný dvojnásobný paralympijský víťaz Ján Riapoš, ktorý bude štartovať na najväčšom sviatku hendikepovaných športovcov už piatykrát.

Už sa stalo tradíciou, že slovenskí paralympionici majú pri svojich účastiach na PH svojho vlastného maskota. V Londýne im bude „pomáhať“ kocúr Tomi. Jeho autorom je žiačka Špeciálnej základnej školy na Palárikovej ulici v Čadci Lenka Macurová. Okrem základnej všeobecnej verzie usmievajúceho sa kocúra sú pripravení aj ďalší v jednotlivých športových odvetviach. Okrem toho budú mať Slováci v britskej metropole aj svoju vlastnú hymnu, ktorú na text Pavla Elgyütta naspieval Robo Opatovský.

Slovenská výprava odcestovala do Londýna potichu, bez zbytočných „veľkohubých“ sľubov a vyhlásení. Aj z predsedu SPV vyžaroval pokoj. „V prvom rade je to pocit uspokojenia z toho, že sme urobili maximum pre úspech výpravy. Už len tieto pozitívne emócie môžu byť základom vytvorenia dobrej atmosféry v celom tíme. No a na tom by mohlo vyrásť úspešné vystúpenie jednotlivých športovcov. Môj osobný prvoradý cieľ je, aby sa výprava zdravá vrátila na Slovensko. Verím, že svojimi výkonmi a výsledkami urobíme radosť našim fanúšikom. Držte nám palce,“ uzavrel Ján Riapoš.

Nominácia Slovenska na XIV. paralympijské hry do Londýna (29. augusta - 9. septembra):
VEDENIE VÝPRAVY (3):
vedúci výpravy: Samuel Roško
lekár výpravy: František Pisarčík
administrátor: Ľubica Nemečková

PODPORNÝ TÍM (5):
paralympijský atašé: Peter Hamaj
tlačový atašé: Zuzana Wisterová
fyzioterapeut: Juraj Benč
masér: Nesvija Trepačová
technická podpora: Pavol Bílik

ATLETIKA (4 športovci): Hana Kolníková (zrakovo postihnutá), Lenka Gajarská, Adrián Matušík, Miloš Bardiovský
tréneri a sprievod (3): Ján Surgáč, Štefan Čuvala, Romana Piteková

BOCCIA (5 športovci): Martin Strehársky, Róbert Ďurkovič, Róbert Mezík, Tomáš Král, Jakub Nagy
tréneri a sprievod (4): Martin Gabko, Daniel Hamšík, Pavel Král, Viktor Nagy

CYKLISTIKA (5 športovci): Vladislav Janovjak (zrakovo postihnutý), Anna Oroszová, Rastislav Tureček, Jaroslav Švestka, Simona Matičková
navádzač (1): Róbert Mitošinka
tréneri a sprievod (4): Branislav Režňák, Patrik Chlebo, Vladimír Matička, Milan Orosz

LUKOSTREĽBA (4 športovci): Peter Kaščák, Peter Kinik, Marián Marečák, Imrich Lyócsa
tréneri (3): Vladimír Majerčák, Ján Šiška, Ľuboš Húska

PLÁVANIE (2 športovci): Karin Petrikovičová (zrakovo postihnutá), Viktor Kemény
tréneri (2): Daniela Šípošová, Ladislav Struhár

STOLNÝ TENIS (8 športovcov): Ján Riapoš, Rastislav Revúcky, Alena Kánová, Peter Mihálik, Richard Csejtey, Martin Ludrovský, Miroslav Jambor, Andrej Mészáros
tréneri (6): Tomáš Varga, Ľuboš Dobrotka, Ján Lackovič, Andrej Bardoň, Roman Cibulka, Ján Bezecný (iba na súťaž družstiev)

ŠPORTOVÁ STREĽBA (3 športovci): Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Jozef Široký
tréneri (2): Dušan Malenovský, Jozef Široký ml.

TENIS NA VOZÍČKU (1 športovec): Dávid Chabreček
tréner (1): Peter Rusňák

TLAK NA LAVIČKE (1 športovec): Emília Sládková
tréner (1): Michal Čapla