Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hladný detský vojak? Nie, Lomong (27) sa stal atlétom
Zdielať na

Hladný detský vojak? Nie, Lomong (27) sa stal atlétom

Kedysi túžil po jedle, dnes sníva o medaile z olympiády. Lopez Lomong utiekol z rodného Sudánu. Pred občianskou vojnou. Dnes je z neho Američan, ktorý zajtra zaútočí na zlato v behu na 1 500 metrov!

Vyvraždená rodina, únos, strach

Africký Sudán má problém. Dlhotrvajúce občianske vojny, v ktorých bojuje aj nespočetné množstvo detských vojakov. Jedným z nich mal byť aj Lopez Lomong. Keď mal šesť, vyvraždili mu rodinu. Chlapca uniesli povstalci z Ľudovej osloboditeľskej armády. "Je to neskutočná trauma, spomienky ma strašia aj dnes," spomína dnes už špičkový športovec.

Istý čas žil v tábore, kde sa vychovávali detskí bojovníci. Dostávali len jedno jediné jedlo za celý deň. Ako šesťročný videl prvý krát mŕtvych rovestníkov - chlapcov, ktorí sa vracali z bojiska naložených na korbe auta. "Chcelo sa mi plakať, no neodvážil som sa," cituje atléta britský denník The Telegraph.

Stratení chlapci Sudánu

Ako zázrakom sa mu podarilo utiecť do Kene. S kamarátmi našli dieru v plote, vyhli sa strážam a utekali. "Bežali sme ako o život. Keď som nevládal, kamarát ma zdvihol zo zeme, naložil si ma na plecia a niesol...," opisuje Lopez.

Trvalo to tri dni a tri noci. On a jeho kamaráti utiekli pred vidinou takmer istej smrti. Zaradili sa k "Strateným chlapcom Sudánu". Ku generácii, ktorá podobným spôsobom opustila svoju krajinu. Je ich asi dvadsaťtisíc.

Olympiáda? To je čo?

Lopez priznáva, že ani len netušil, čo je to olympiáda. Veď on s údivom pozeral aj na obyčajné pero. Útek zo smutnej reality v utečeneckom tábore mu síce ponúkol futbal, no atletiku po prvý raz zaregistroval pred 12-timi rokmi! A to počas hier v austrálskom Sydney 2000. "Prišiel jeden veľmi bohatý pán a zobral nás k sebe domov. Tam sme pozerali televízor," spomína podľa The Telegraph.

Televízor bol pre mladého chlapca ako zjavenie. Páčilo sa mu, ako dookola spomínali jedno meno - bežca na 400 metrov Michaela Johnsona. "Na prsiach mal tri písmená: USA. A zrazu som začal snívať. V tom sne som bol aj ja olympionik." A tento sen sa Lopezovi Lomongovi aj splnil. Adoptovala si ho totiž americká rodina.

A bez preháňania či škodoradosti - žije svoj americký sen. Na olympiáde v Pekingu bol vlajkonosičom svojej novej vlasti. Účinkoval v reklame, no a pobeží atletické finále na 1 500 metrov. V sobotu sa môže z chlapca, ktorý sa mal stať detským vojakom, stať víťaz jednej z disciplín XXX. Hier v Londýne...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články